Sexmissbrukare får vänta länge på hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det är närmare två års väntetid för att få hjälp på Sexualmedicinskt centrum i Göteborg. Behovet är så stort att verksamhetschefen vill se minst en fördubbling av resurserna för att minska köerna och fortsätta hjälpa dem som lider av sexuell ohälsa.

– Det är ju oerhört frustrerande att befinna sig i en verksamhet med den långa kötiden. Det gör ju saker med både dem som står i kön och med oss som jobbar med frågan, säger Stefan Laack, enhetschef på Sexualmedicinskt centrum i Göteborg.

Vården det handlar om på Sexualmedicinskt centrum i Göteborg har med både kropp och själ att göra. För lider du att sexuell ohälsa kan orsakerna vara många. Så här kan de som söker hjälp få träffa bland andra en psykoterapeut, sjuksköterska, barnmorska eller gynekolog, och förutom undersökning och provtagning så kan det också handla om sexologisk rådgivning och terapi.

Smärta eller missbruk

– Samtalet är det viktigaste mellan mig och patienten i mötet, säger Lene Chidekel, gynekolog och terapeut.

Vilka är de vanligaste problemen?

– Det är dels kvinnor som har ont i samband med sexuell aktivitet, dels personer som är rädda för att hamna i eller redan är i ett sexmissbruk och även personer med frågor kring sin sexuella identitet, säger Lene Chidekel.

Sexuell ohälsa, är inte det bara ett så kallat lyxproblem?

–Ja, man hör det ganska ofta men om man tittar på vad sexualiteten betyder för människor så har den ofta en väldigt stor betydelse för de enskilda individerna, säger Stefan Laack.

300 står i kö

Göteborg är en av få ställen i landet som har en mottagning av det här slaget och det är den enda i Västra Götaland. Det tycker enhetschefen Stefan Laack att den ska fortsätta vara trots att 300 personer står i kö och med en kötid på uppemot två år.

– Jag får ju telefonsamtal och mejl ifrån människor som står i kön som undrar när det är deras tur. Det är både ilska och människor är ledsna för att de inte kommer fram i kön, säger Stefan Laack.

Är det inte bara att starta upp fler sådana här ställen i Västra Götaland så löser ni problemet?

– Nej, jag tror att det är bättre att samla kompetens på ett ställe. Jag skulle vilja ha mer resurser till det ställe som finns eftersom det är den bästa lösningen. Det är svårt att få bra kvalité på vården om man sprider ut den på för många enheter.

Behöver fem heltidstjänster

Enligt honom skulle det behövas en fördubbling av resurserna, det vill säga en utökning till fem heltidstjänster mot dagens två och en halv. Och nu kan det vara så att mer pengar är på gång.

– Ja, vi har föreslagit ytterligare tio miljoner kronor, kanske inte i ett steg men kanske i ett antal steg. Det innebär ungefär en fördubbling av de resurser som finns i dagsläget, säger folkpartisten Jonas Andersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Annan sjukvård går ju på knäna, ska man inte satsa mer pengar där i stället?

– Jo, vi gör det också. Naturligtvis ska det göras en prioriteringsordning att de som har störst behov av vård ska få vård först. Det gäller alltid, säger Jonas Andersson.

Kan ni inte bara jobba snabbare?

– Det går ju inte för det handlar om kvalité också på den vård vi erbjuder, säger Stefan Laack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.