Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Younis Khalid, verksamhetschef för barnmedicin på Sahlgrenska, berätta mer i klippet om barn och covid-19. Foto: SVT

Två barn vårdas i respirator för covid-19 på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt att barn får allvarliga symtom av covid-19. Men det händer i enstaka fall, och just nu vårdas två barn på intensivvårdsavdelning i Göteborg.
– Totalt har vi haft 18 barn med covid-19 som fått sjukhusvård, säger Younis Khalid, verksamhetschef för barnmedicin på Sahlgrenska.

I klippet ovan berättar Younis Khalid mer om barnen som får intensivvård.

Av de 1 087 patienter som hittills vårdats med covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset så har alltså 18 varit barn, vilket innebär att barn utgör 1,7 procent av alla fall som sjukhuset haft. Som barn menas då personer under 18 år.

Av de 18 barnen har hälften varit inlagda för just covid-19, de andra har lagts in på grund av andra sjukdomar, men har då provtagits positivt för sjukdomen.

Brett åldersspann

Det ena barnet som just nu får intensivvård i respirator är i nedre skolåldern och det andra är en tonåring.

Av alla barn ni har vårdat, vad är det för åldersspann vi talar om?

– Vi har sett en liten ansamling hos spädbarn. De har blivit lindrigare sjuka med förkylningsliknande symtom. Sen är det ganska utspritt över barnåldrarna upp till vuxen ålder. Möjligen en antydan till att det varit lite mer i tonåren än vad det varit i nedre skolåldern. Men det är som sagt bara 18 barn vi har. Så materialet är väldigt litet för att yttra sig om åldersfördelningen, säger Younis Khalid.

Inget av de 18 barn som vårdats på Sahlgrenska med covid-19 har avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet