Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Henrik Olin är säker på att bröderna ville strida för IS. Foto: Nils Arnell /SVT

Åklagaren: Därför är resandebrottet svårt att bevisa

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder hemmahörande i Göteborg har åtalats för resandebrott för att de försökt ansluta sig till Islamiska staten. Enligt åklagaren ville männen till IS för att strida. Båda bröderna nekar till brott.

I klippet: Hör åklagaren Henrik Olin förklara varför brottet är svårt att bevisa

Bröderna åtalas för ett så kallat resandebrott enligt lagen om terroristbrott. Det blir första gången en domstol prövar lagens nuvarande skrivning om detta, som infördes 2020. De två bröderna är i 40-årsåldern. De greps i februari på Landvetters flygplats.

Chattade om att strida för IS

Huvudbevisningen är ett omfattande chattmaterial där männen ska ha uttryckt att de vill ansluta sig till IS.

– De vill inte bara ansluta sig. De är tydliga med att de inte bara vill hålla på med administrativt arbete utan att de också vill strida för IS, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Stödbevisningen består bland annat av flera rensade telefoner som männen bytt ut samt MP3-spelare som enligt åklagaren innehåller föreläsningar med tydligt våldsbejakande islamistisk karaktär.

Säpo gjorde tillslag på Landvetter

Enligt åklagaren var männen på väg till Iran, Syrien eller Libyen.

– Innan tillslaget hade det pågått en underrättelseoperation under en tid. Vi hade koll på de här två männen när de begav sig till Landvetter, säger Olin.

– De har en historik av intresse från Säkerhetspolisens sida, men ingår inte i någon fast gruppering här i Sverige, tillägger han.

Ville tillbaka till hemlandet

Båda männen nekar till brott.

– Han anser inte att han har nånting med det här att göra, säger advokat Lennart Johansson, som försvarar den äldre av bröderna.

– Han skulle åka till sitt forna hemland, där han har släkt, tillägger Johansson.

Lagen om resandebrott

Den aktuella lagen handlar om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Lagen skärptes 2020 och hittills har ingen dömts för resandebrott. Det här blir den första gången som den skärpta lagen prövas.

Maxstraffet för resandebrott är två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.