Sprängningen hade kunnat döda. Foto: Leif-Åke Adolfsson

Två män anhölls natten till lördagen för bombdåd i Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

De två anhållna männen som är i fyrtioårsåldern greps under fredagskvällen misstänkta för att ligga bakom bomdådet i Landvetter tidigare under dagen. Detonationen var kraftfull, en bil demolerades och två förstördes.

– Om en människa suttit i bilen hade personen dött, säger kammaråklagare Stina Lundqvist, vid Göteborgs åklagarkammare.

Boende i ett område i Landvetter hörde en explosion tidigt på fredagsmorgonen. Flera bilar brann strax därefter. Polisens nationella bombskydd skickades till platsen. Och igår kväll kunde polisen gripa två personer.

Brottsrubriceringen är i nuläget försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt kammaråklagare Stina Lundqvist ska dådet ha varit riktat mot en särskild person och  helgens utredningsarbete kan leda till fler rubriceringar. De både anhållna männen nekar till brott.

– Vi har saker som knyter dem till gärningen av olika skäl. Där finns en allvarlig pågående konflikt, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Men Stina Lundqvist vill inte gå in på om personen dådet var riktat mot har känt sig hotat sedan tidigare. Och på frågan om de misstänkta gärningsmännen är kända sedan tidigare är hon förtegen.

”Kunskaperna om sprängmedel är oroväckande”

– Det rör sig inte om den klassiska organiserade brottsligheten utan mer lösa kriminella nätverk. Men dessa kunskaper att använda dynamit är oroväckande i sig.

Polisens tekniska undersökning har ännu inte visat vad det var för sorts sprängmedel men klart är att det rör sig om dynamit med kapacitet att döda.

– Det var rena turen att inte oskyldiga människor kom till skada. Barn var på väg till dagis, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.