Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Två bröder åtalade – skulle ansluta sig till IS

Uppdaterad
Publicerad

Två män greps på Landvetters flygplats i februari i år. Enligt åklagaren var de på väg till Syrien, Iran eller Libyen för att ansluta sig till terrororganisationen IS.

– Jag menar att de två männen haft för avsikt att ansluta sig till IS för att begå särskilt allvarlig brottslighet, säger kammaråklagare Henrik Olin i ett pressmeddelande.

Nu har han väckt åtal.

Lagen gällande så kallade resandebrott skärptes år 2020 och det här är första gången den nya lagen prövas. Den heter lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Ingen är tidigare dömd för den här typen av brottslighet i Sverige, uppger Olin.

Männen, som är 40 respektive 44 år, är bröder och båda hemmahörande i Göteborg. Den äldre av de två är tidigare ostraffad, den andre har dömts för skadegörelse. Båda nekar till brott.

Dagen före utresan ska de ha meddelat Skatteverket att de tänkte utvandra till Libyen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.