Två män häktade i Göteborg efter begäran från dansk polis

Uppdaterad
Publicerad

En man från Jönköpings kommun och en man från Ale kommun häktades under tisdagen vid Göteborgs tingsrätt. Häktningen kom efter den uppmärksammade danska polisutredningen gällande allvarlig organiserad brottslighet. De två männen greps i Göteborg och har begärts utlämnade av dansk polis.

Under häktningsförhandlingarna förnekade båda männen brott, men rättens ordförande bedömde ändå att det fanns en risk att männen skulle försöka fly eller undanröja bevis om de inte blev häktade.

– Det var väntat. Huvudregeln i den här typen av ärenden är att man ska vara häktad i avvaktan på att man ska överlämnas till ett annat land för lagföring, säger åklagaren Mats Sällström.

Åklagaren vill fortfarande inte säga vilka brott de två männen misstänks för i Danmark, men poängterar också att de häktas på grund av den danska polisens arresteringsorder – inte för att svenskt rättsväsende misstänker dem för brott. Sedan tidigare sitter tre män häktade i ärendet i Danmark.

”Kommer gå rätt fort”

Jönköpingsmannen godkände under häktningsförhandlingarna själva överlämnandet till Danmark, vilket innebär att han troligtvis transporteras till Danmark inom några dagar. För mannen från Ale väntar en utredning.

– Där ska rätten inom 14 dagar från i lördags ta ett beslut om överlämnande, så det kommer att gå rätt fort i båda fallen, säger Sällström.

Ville tala med polis

Mannen från Ale ville omedelbart efter häktningsbeskedet få tala med polis.

– Jag har ingenting med det här att göra, sa han på väg ut ur rättssalen.

Även mannen från Jönköping har samma inställning.

– Han förnekar brott, han förnekar medverkan i detta, säger hans ombud Henrik Thyselius.

Gemensamma tillslag

Det var i lördags som dansk och svensk polis genomförde gemensamma tillslag i en dansk utredning. I Danmark greps tre personer vid en rastplats vid Ejer Bavnehøj. Samtidigt greps tre personer i en razzia i Göteborg. En av männen som greps i Göteborg släpptes dock kort efter gripandet.

– Jag kan inte säga något om vad misstankarna gäller, det är sekretess och stängda dörrar imorgon, sa polisinspektör Brian Voss Olsen Østjyllands politi om ärendet i helgen.

Handlar det om grov brottslighet?

– Ja, det rör sig om grov internationell brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.