Foto: Västergötlands museum

Två män hittade brutalt mördade – halshöggs

Publicerad

Båda männen hade blivit nedgrävda med huvudena mellan sina knän. Det brutala fyndet gjordes i centrala Falköping där ett schaktningsarbete för nya avloppsledningar pågår. Analysen visar att männen levde på vikingatiden – fram till de halshöggs.

Var de bröder eller vänner som kom gående över slätten och plötsligt blev överfallna? Eller kände de inte varandra sedan tidigare, men satt fängslade tillsammans för olika brott eller var de till och med krigsfångar?

Halshöggs med yxa

Den osteologiska analysen av skeletten visar att det rör sig om två storvuxna män som blivit halshuggna, troligen med en yxa. Spåren visar tydligt att de blivit avrättade. Den ena var mellan 30-35 år och den andre mellan 30-40 år när de dog.

– Historien tog de med sig in i döden, men någonting har de naturligtvis gjort för att utsättas för detta. Fantasin skenar iväg och jag har tänkt på deras öde mycket, säger Catharina Henriksson som är arkeolog vid Västergötlands museum.

Begravdes utanför kyrkogården

De två halshuggna männen som hittades vid Köttorget i Falköping begravdes en bra bit från kyrkogården. Catharina Henriksson säger att snittet som männen dött av har utförts av någon som var van vid arbetet, det har utförts professionellt. Att männen levde på vikingatiden väcker även andra frågor hos personalen på Västergötlands museum.

– Fynden pekar på att våra medeltida städer kan vara äldre än vi trott, säger Catharina Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.