Två miljoner försvann från KD i Skaraborg

Uppdaterad
Publicerad

En KD-politiker i Skaraborg stängdes av och polisanmäldes efter misstankar om förskingring. Nu har partiet sammanställt förlusten: två miljoner kronor.

När Kristdemokraterna i Skaraborg började få inkassokrav från leverantörer som inte fått betalt upptäckte man att pengar saknades i partikassan. Nu har partiet sammanställt förlusten, det var P4 Skaraborg först med att rapportera.

– Det är först nu som vi tillsammans med polisen har kunnat gå igenom hur mycket som fattas i vår kassa. Det visade sig att det är nästan två miljoner kronor som fattas och har förskingrats från vår partikassa i Skaraborg, säger Annika Eclund (KD), distriktsordförande i Skaraborg.

”Otroligt tragiskt”

I samband med att förskingringen uppdagades i oktober gjordes en internutredning. En person blev av med sina politiska uppdrag i partiet och polisanmäldes. Personen uppger att han har pressats på pengar och har i sin tur gjort en egen polisanmälan.

– Det är otroligt tragiskt. Det är en mänsklig tragedi för personen och det är tragiskt att allt vårt kapital är borta.

Foto: KD

Fick hjälp

För att betala skulderna fick KD Skaraborg be om hjälp från högre nivåer i partiorganisationen.

– När det gäller det ekonomiska så har vi fått hjälpt utav riksorganisationen i det akuta läget när vi var tvungna att betala fakturor. Så småningom vill vi ha ett skadestånd och hoppas också på lite försäkringspengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.