Ekar och ett rikt naturliv ska skyddas tack vare de två nya naturreservaten. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

Två nya naturreservat i länet

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götaland får två nya naturreservat i Hjo och Sydbillingen när stora ekar och ett rikt naturliv ska skyddas.

I Grevbäcks ekhagar som går längs Vätterns strand vid Hjo blir området nu ett naturreservat. I området finns några av de grövsta och äldsta ekarna i hela Västra Götaland. Upp mot 800 år gamla tror man. Men en exakt ålder är svårare att veta.

 – Jo, men det går inte att räkna årsringar på så gamla träd. Det beror på att ekarnas innersta, den äldsta kärnveden, har förmultnat till så kallad mulm. Man får istället göra en bedömning av trädens ålder med ledning av bland annat storlek och var i landet de växer, säger Örjan Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Många sällsynta arter

Flera sällsynta arter är också knytna till ekarna. Bland annat gul dropplav, gulpudrad spiklav och ekticka är bara några av exemplen.

Det andra området som är naturreservatet Offerstenen som är på 33 hektar. Det ligger i nära det gamla naturreservatet på Sydbillingens platå. Det innebär att det är ett stort vildmarksområde i centrala Skaraborg som nu fått skydd.

Offerstenen som området döpts till kommer från det flyttblock som finns mitt i området av barrlandskog och myrmarker. På omkullfallna träd kan man finna arter som ullticka och vedticka som nu ska bevaras när Offerstenen blir naturreservat.

 – Det känns bra att skydda detta fina område som naturreservat, säger naturvårdshandläggaren Örjan Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.