– De patienter som kommer till oss har svåra till extremsvåra tvångssyndrom, säger Johannes Cannan Magnusson, till SVT Nyheter Väst. Foto: Västra Götalandsregionens pressavdelning

Tvångssyndrom ska behandlas i Lerum

Publicerad

En ny vuxenpsykiatrisk mottagning för patienter med svåra tvångssyndrom har i dagarna öppnats i Lerum. Mottagningen tar emot remisser för patienter i hela Västra Götaland.

Tvångssyndrom är bland annat tvångstankar som är påträngande och ofrivilliga, impulser eller inre bilder som väcker obehag. Det kan bland annat handla om tvångstankar kring smuts och smitta, rädsla för att göra fel eller orsaka andra en skada.

– Det är mycket skam förknippat med tvångssyndrom, till exempel samlarsyndrom eller starka sexuella tvångstankar som är svåra att prata om, säger vårdenhetschef Johannes Cannan Magnusson till SVT Nyheter Väst.

Mottagning i Uddevalla

Det finns inga mottagningar i Västra Götaland som är specialiserade på tvångssyndrom i dag, förutom den som nu öppnat i Lerum, trots att behovet är stort enligt honom. Förutom mottagningen i Lerum planeras det också för en mottagning i Uddevalla. Behandlingsperioden sträcker sig över tio veckor och målet är två grupper i veckan med åtta patienter i vardera grupp.

– Det är en jättetuff behandling för det ingår mycket exponering till det som personen har svåra problem med, säger Johannes Cannan Magnusson.

Behandlingsmodellen kallas för GRIND och står för grupp- och individterapi. Tio gruppsessioner som är tre timmar långa och sju individuella samtal ingår i modellen.

Specialistläkare på gång

På mottagningen arbetar fyra psykologer, en psykiatrisjuksköterska, en sekreterare och så vårdenhetschefen Johannes Cannan Magnusson, som också är psykoterapeut. Vad mottagningen fortfarande saknar är en specialistläkare i psykiatri.

– Vi är ett fantastiskt team som brinner för det här ämnet och vi har också en specialistläkare på gång, säger Johannes Cannan Magnusson.

Fakta om OCD och angränsande tillstånd

• OCD står för obsessive compulsive disorder, tvångssyndrom

• Ungefär två procent av befolkningen lider av tvångssyndrom och debuten är vanligast mellan 14 till 22 år.

• Mottagningen behandlar också närliggande tillstånd, till exempel samlarsyndrom (hoarding), BDD (body dysmorphic disorder) som gör att man lider extremt av sitt utseende, trichotillomani (tvångsmässig bortdragning av hår samt dermatillomani (att man tvångsmässigt plockar på huden så att det uppstår sår).

• Lämnas tvångssyndrom obehandlat kan detta leda till att tvånget/beteendet ökar. Det är därför viktigt att våga söka hjälp.

Källa: Västra Götalandsregionen, Södra Älvsborgs sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.