Lägre sjukfrånvaro med rena händer (arkivbild) Foto: SVT

Smutsiga händer gör barnen sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle räcka om förskolebarnen tvättade händerna oftare och mer noggrant för att minska sjukfrånvaron.

Idag samlades närmare 200 barn i Slottsskogen för att starta Hygienveckan. Den har ett fokus på god hygien i hemmet, i skolan och på förskolan.

– Om barnen lär sig tvätta händerna i tidig ålder, är det en god vana de tar med sig för resten av livet. Och i förskolor som haft extra fokus på handhygien har man kunnat se upp till 20 procent mindre sjukfrånvaro, säger Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska och en av initiativtagarna till Hygienveckan.

Vuxna slarvar

Hygienveckan startade i Västra Götaland för fem år sedan. Många vuxna slarvar med att tvätta händerna efter toalettbesöket. Den trenden vill Hygienveckan bryta genom att skapa goda vanor hos barn i förskolan.

Ökad sjukfrånvaro

Marianne Bengtsson är hygiensjuksköterska och har sett hur barnens sjukfrånvaro inom förskolan har ökat de senaste åren. I februari 2008 var 14,7 procent av alla barn på småbarnsavdelningarna i Västra Götaland sjuka under februari månad. 2011 var den siffran 19.1 procent.

– Idag ligger siffran stadigt på runt 17-18 procent. Det har fått oss att reagera och bland annat arrangera Hygienveckan för att sprida kunskap om hur god handhygien kan minska sjukfrånvaron, säger Marianne Bengtsson.

Hela regionen

Under Hygienveckan kommer personal inom förskola, skola och allmänhet att bjudas på föreläsningar på temat hygien runt om i regionen.

HYFS

HYFS (Hygiensjuksköterska i förskolan) startade i Göteborg oktober 2006. Sedan 2009 finns man i hela Västra Götaland. HYFS består av hygiensjuksköterskor som besöker förskolor och tillsammans med personalen ser över hygienrutinerna och ger förslag på förbättringar. HYFS är en verksamhet inom Smittskydd Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.