Kommunen menar att parets fastighet ökar i värde när kommunen gör nya vägar, men Lars-Erik Jevås har inte för avsikt att sälja vare sig hus eller avstyckad tomt. Foto: Privat/SVT

Tvingas betala för väg han inte vill ha

Uppdaterad
Publicerad

Paret i Öjersjö tvingades betala 300.000 kronor till Partille kommun för nya vägar som de inte ansåg sig behöva. Nu slår mark- och miljööverdomstolen fast att kommunen gjorde rätt.

– Det är jobbigt, jag hade ju hoppats att vi skulle få rätt. Det är mycket pengar det handlar om, säger Lars-Erik Jevås.

Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson bor i hus i Öjersjö som de köpte på 1970-talet. 2009 beslutade Partille kommun om en ny detaljplan för bostäder i området. Nya hus skulle byggas och till dem skulle nya vägar läggas. Och för att det skulle bli verklighet fick de som redan bodde i området vara med och betala.

Privatpersoner kan få betala flera hundra tusen kronor när kommuner bygger nya vägar. Det är helt lagligt och regleras i plan- och bygglagen. Sveriges kommuner kan i dagsläget välja mellan att låta gatukostnader finansieras genom skatter eller att låta de människor som bor i området som ska bebyggas, och väntas nyttja vägarna, betala. Knappt 40 kommuner i Sverige har valt det senare, däribland Partille kommun.

Vill inte sälja

Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson bor i ett område i Partille kommun med stora tomter. Den nya detaljplanen gav paret rätt att stycka av sin tomt, något de inte vill göra. Ändå baserades deras del av prislappen för de nya vägarna på det faktum att fler hus skulle kunna byggas på deras tomter.

– Vi har fått dra in på en hel del saker. Det är inte alls den ekonomiska friheten som vi hade tänkt oss att vi skulle ha som pensionärer, säger Lars-Erik Jevås.

Kommunen menar att parets fastighet ökar i värde när kommunen gör nya vägar, men Lars-Erik Jevås och Christina Nilsson har inte för avsikt att sälja vare sig hus eller avstyckad tomt.

2012 betalade paret 303.484 kronor till Partille kommun ”under bestridande”.

Vill överklaga

De valde senare att stämma Partille kommun för att få avgiften tillbaka. I slutet av förra året slog mark- och miljödomstolen fast att kostnaden för de nya vägarna ”handlade om en störning av deras frihet att förfoga over sin egendom”, men att den så kallade gatukostnaden hade lagligt stöd och därför inte behövde betalas tillbaka.

– Det är jobbigt, jag hade ju hoppats att vi skulle få rätt. Det är mycket pengar det handlar om, säger Lars-Erik Jevås.

Mark- och miljööverdomstolen slår nu fast mark- och miljödomstolens dom, men Lars-Erik Jevås säger att han inte låter sig nedslås.

– Jag vill ju överklaga så långt det går, jag får se hur Christina känner inför det. Jag tror att vi kan få rätt i slutändan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.