En av de Volvo XC 90 som ingår i Ubers testflotta i San Fransisco. Foto: TT

Uber vill köpa tiotusentals Volvobilar

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars kommer de närmaste åren att sälja tiotusentals självkörande bilar till taxitjänsten Uber, enligt ett nytt ramavtal.

Ett hundratal självkörande bilar har sedan i fjol testats i trafiken av Uber i USA och nu satsar bolagen gemensamt på utvecklingen av flera självkörande bilar i kommersiell taxitrafik.

Enligt ett pressmeddelande från Volvo Cars ska bolaget sälja ”tiotusentals” basfordon, baserade på XC90-modellen, som är anpassad för att kunna använda olika teknologier för självkörning,

”Ny teknologi ruckar på och stör fordonsbranschen och Volvo Cars väljer att vara en aktiv del i den störningen”, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i pressmeddelandet.

”Vår målsättning är att vara den mest eftertraktade billeverantören för självkörande samåkningstjänster över hela världen.”

Bilarna, enligt Dagens Industri upp till 24 000 stycken, ska levereras mellan 2019 och 2021.

Priset är hemligt

Hur mycket som Uber ska betala för fordonen vill Volvo Cars inte kommentera.

– Vi har valt att inte göra det. Men det är klart att det är en viktig affär för Volvo, av många anledningar, säger Katarina Adamson, kommunikationsdirektör på Volvo Cars, till TT.

– Vi får bland annat support i utvecklingen av våra egna självkörande bilar, sedan är det förstås också en stor kommersiell order.

Uber grundades i San Francisco 2009 av entreprenörerna Travis Kalanick och Garrett Cam.

Genom en telefonapp kan kunden ange upphämtningsplats. Chaufförerna i sin tur får information om vart kunden vill åka. Uber har spridit sig över hela världen, bland annat till Stockholm, Göteborg och Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Volvo cars

Mer i ämnet