Den flytande soptunnan drar till sig skräp i vattnet med hjälp av ett baksug som bildar en vattenvirvel. Foto: Uddevalla Hamnterminal

Uddevalla får ny soptunna – till sjöss

Publicerad

Uddevalla kommun ska nu få hjälp med att bekämpa nedskräpningen i sitt vatten, av en sugande soptunna. Men för att den ska göra verklig skillnad kommer det förmodligen behövas fler enligt Fredrik Stengavel på gatu- och parkenheten i Uddevalla kommun.

– Det här är ett steg i rätt riktning, säger han.

Den flytande soptunnan som med hjälp av ett baksug skapar en vattenvirvel runt sig ska alltså dra till sig förbipasserande skräp och kommer hjälpa kommunen att få vattnet renare.

– Det var ett mycket välkommet tillskott! Det kanske inte gör så stor skillnad med en tunna, men hamnar den på rätt ställe där det åker förbi mycket skräp så hoppas vi att den kommer göra skillnad på den platsen. Allt som kan bidra till en bättre miljö är ju bra, säger Fredrik Stengavel, chef för park- och gatuenheten i Uddevalla.

”En symbol för rent hav”

Den flytande soptunnan skänktes till kommunen från Uddevalla Hamnterminal. Rolf Jonsson som är styrelseordförande gjorde överlämningen i torsdags förra veckan och berättar varför man gav bort ”vattenstädaren”, som har en prislapp på 55 000 kronor.

– Det är en bra symbol för rent hav, vilket är en stor ambition hos oss. Förhoppningsvis tillkommer det fler, men detta kan vara starten på något, säger styrelseordförande på Uddevalla Hamnterminal Rolf Jonsson.

– Vi har ett ansvar att visa kommunen och våra anställda att vi är aktiva med att ta hand om miljön. Det är ett viktigt arbete med vårt egna arbete mot en trygg hamn, säger också VD:n för Uddevalla Hamnterminal Ulf Stenberg.

Fortfarande nytt

Än så länge är det inte många kommuner som har den här sortens städhjälp. Men fler och fler har införskaffat sig en, och utvärderingar kommer att göras när man testat produkten mer. Fredrik Stengavel tror att en enda soptunna inte kommer göra någon större skillnad, förutom möjligen på närområdet. Men tror ändå att det är ett steg i rätt rikitning.

– Jag blev eld och lågor direkt när jag fick beskedet, särskilt när vi arbetat mycket med informatonsfilmer och liknande mot just nedskräpning. Men jag tror att det behövs fler för att det ska göra någon större skillnad, säger Fredrik Stengavel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.