Uddevalla kommun kräver nu att personalen ska vara vaccinerad om man jobbar vårdnära. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uddevalla ställer krav på anställda: Måste vara vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

I Uddevalla skall nu alla anställda inom socialtjänsten med vårdnära arbeten vara fullvaccinerade mot covid-19. De som är ovaccinerade kommer att omplaceras. Målet är att skydda främst äldre från smittan.

Inom socialtjänsten i Uddevalla måste nu alla som arbetar med vårdnära arbete med äldre eller andra brukare vara fullvaccinerade mot covid-19. Beslutet är taget av socialtjänsten då de vill skydda de äldre och brukarna mot smittan. Beslutet rör alla som arbetar inom missbruksvården, LSS och äldreomsorgen.

Vill skydda äldre

Med vårdnära arbete menas att det är mindre än två meter mellan personal och brukaren.

– Vi vill skydda våra äldre och andra brukare, som riskerar att bli smittade av coronaviruset. Vi vet också att ovaccinerade sprider mer smitta än vad vaccinerade gör. Det här blir nu ett signalvärde till de anställda som ännu inte vaccinerat sig att göra det, säger Stefan Skoglund, ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande.

I Uddevalla arbetar ungefär 2500 inom socialtjänsten med brukare. Majoriteten av de anställda är vaccinerade, men man uppskattar att 10 procent av personalen är ovaccinerad.

Omplacerar ovaccinerade

Beslutet socialtjänsten tagit innebär att man från och med den 21 oktober frågar de anställda om de är vaccinerade eller ej.

– Vi kommer att ställa frågan om man är vaccinerad. Man behöver inte svara på den frågan. Men om man inte svarar får vi tolka det som att personen är ovaccinerad, säger Roger Granat, socialchef.

Under en period uppmanas nu alla anställda att vaccinera sig. Gör de inte det så kommer de att omplaceras och få arbetsuppgifter där de inte är i kontakt med äldre eller andra brukare.

I klippet hör du hur några Uddevallabor reagerar på kommunens beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathalie Abrahamsson, Olof Hansson och Ann-Louise Linsten är några uddevallabor som tycker till om vaccinationskravet bland omsorgspersonal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer