Volvo Cars kinesiska huvudägare Geely har svartlistats av Ukraina. Foto: TT

Ukraina svartlistar Volvos ägare Geely

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars största ägare Geely svartlistas av Ukraina eftersom företaget inte har avbrutit handeln med Ryssland.

Det kinesiska företaget Geely, som är huvudägare i Volvo Cars och näst största ägaren i AB Volvo, svartlistas av Ukraina, rapporterar Dagens industri.

Anledningen är att Geely fortsätter sälja bilar till Ryssland och betalar skatt där, enligt den ukrainska antikorruptionsmyndigheten NAZK.

”Medan andra fordonstillverkare från Europa, Japan och Korea har slutat med sin försäljning i Ryssland efter invasionen av Ukraina, har Geely fortsatt betala skatt till Ryssland, stöttat deras ekonomi och på så sätt sponsrat aggressionen mot Ukraina. Företagets ledning har på inget sätt fördömt Rysslands aggressiva och orättfärdiga krig mot Ukraina”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt myndigheten dubblades Geelys försäljning i Ryssland under årets tre första månader jämfört med samma period året innan.

”Kommenterar inte andra företag”

SVT Nyheter Väst har under måndagen försökt få en filmad intervju med Geelyägda Volvo Cars, som inte vill kommentera svartlistningen.

”Volvo Cars kommenterar inte andra företags, inklusive våra aktieägares, beslut och agerande. För frågor angående Geely Holding hänvisar vi till Geely”, skriver Ian Tonkin på bolagets pressavdelning i ett uttalande, och understryker att Volvo Cars upphört med all sin verksamhet i Ryssland sedan kriget mot Ukraina inleddes.

Inte heller Stefan Lundin, Geelys kommunikationschef i Sverige, vill uttala sig.

– Ukrainas lista står för Ukraina, det är ingenting som har någon påverkan på svensk eller europeisk lagstiftning.

Men när ett land invaderat ett annat, kan det inte vara läge att markera trots att man har juridiken på sin sida?

– Det skulle man kunna tycka, men vår hållning är att vi inte kommenterar politik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.