Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att höra Maria och Anna berätta hur deras liv påverkas av att få personnummer Foto: SVT

Ukrainska flyktingar får personnummer: ”Jättemycket lättare att leva i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

​Swisha pengar, skriva hyresavtal och få paket på posten – det är några av de saker som nu blir lättare för många ukrainska flyktingar i Sverige. Orsaken är ett EU-beslut som ger många rätt till personnummer.

Maria Popova driver ett litet café i Göteborg och har sedan hon flydde från Ukraina kämpat med att försöka etablera sig trots att hon saknat personnummer. När hon nu får rätt till personnummer blir det exempelvis lättare för henne att utöka sin caféverksamhet.

– Om jag vill ha större lokal till mitt café så kan jag göra det. Som det är nu kan jag inte skriva avtal för att hyra företagslokal, säger Maria Popova.

Kriget i Ukraina

Bakgrunden till förändringen är att EU förlängt det så kallade massflyktsdirektivet som legat till grund för ukrainska flyktingars uppehållstillstånd. I och med förlängningen kan de som varit i Sverige minst två år och planerar att stanna ytterligare minst ett år få personnummer.

”Jättetacksamma”

Anna, som bor på ett flyktingboende i Göteborg, är en av många som genom personnumret nu får rätt till Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Hon får också rätt till socialförsäkringsförmåner och ekonomiskt bistånd.

– Vi är jättetacksamma mot Sverige. Nu kan vi registrera oss hos Arbetsförmedlingen och få praktik och få pengar för det, säger hon.

Läs Skatteverkets information om reglerna för ukrainska flyktingar gällande personnummer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet