• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yana Marchenko och Alexander Walker möter nyanlända ukrainare varje dag på Stadsmissionen. Foto: SVT

Ukrainska flyktingar har inte råd med mat – Stadsmissionen serverar gratis frukost

Uppdaterad
Publicerad

71 kronor om dagen. Så mycket ska en ukrainsk flykting klara sig på. Och det räcker inte. Nu försöker stadsmissionen i Göteborg hjälpa till genom språkcafé, CV-coaching och gratis frukostar.

Ukrainska flyktingar har rätt till dagersättning från Migrationsverket. Som mest kan de få 71 kronor om dagen, vilket knappt räcker till mat. Nu larmar flera hjälporganisationer om att ersättningen är för låg.

Yana Marchenko är en av alla som flytt från Ukraina. Hon är tacksam för hjälpen hon fått från Stadsmissionen.

– De gav oss inte bara mat och tak över huvudet. De gav oss också hjälp och lyssnade på oss, säger hon.

Idag jobbar Yana för Stadsmissionen och hon är glad att kunna hjälpa andra.

– Jag är väldigt glad att kunna vara på ett ställe som det här där ukrainska flyktingar kan få gratis lunch och frukost.

Språkcafé och CV-hjälp 

Alexander Walker är enhetschef för Stadsmissionens ukrainaverksamhet där flyktingarna bland annat får hjälp med att skriva CV.

– Många ukrainska flyktingar måste lägga mycket av tiden på att skaffa mat, de kan behöva promenera långa promenader till olika matutlämningar, eftersom de inte har råd att åka spårvagn eller att handla i vanliga affärer, säger Alexander Walker.

Följ med till Stadsmissionens frukostservering i Göteborg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.