Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Sandberg har en stor porslinssamling och visar här sin favoritkanna, en så kallad Diana. – Jag har sju stycken, säger han. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ulf donerar 450 porslinsserviser till museum i Lidköping – ”Hör hemma där”

Uppdaterad
Publicerad

I cirka 30 år har Ulf Sandberg samlat på sig kaffekannor, assietter och koppar i porslin. Samtliga hundratals föremål kommer från Lidköpings porslinsfabrik. Nu känner han att han inte kan ha kvar det i sitt skånska sommarhus och vill därför donera hela samlingen till porslinsmuséet i Lidköping.

– Jag är nog villig att satsa pengar på att jag har den största ALP-samlingen i världen. Men jag börjar bli gammal och känner att jag inte kan ha kvar allt, säger Ulf Sandberg.

I hans sommarhus i mellersta Skåne står rad efter rad med porslinsserviser i olika storlekar, former och färger. Det är resultatet av 30 års samlande av föremål tillverkade av ALP, alltså porslinsfabriken i Lidköping.

Fyller lucka

– Jag är särskilt fascinerad av dekorerna, alltså mönstren på kannorna. Sen var det ingen som hade forskat på just den här fabrikören, så då började jag, förklarar Ulf.

På Rörstrand museum, där den gamla porslinsfabriken en gång låg, är man tacksam för den generösa donationen.

– Helt fantastiskt! Den fyller en lucka av ALP-porslin som vi inte har sen tidigare i våra samlingar, säger vd:n My Johansson Dufva.

När får ni över allt?

– Det är mycket som ska packas och flyttas, så mycket arbete återstår. Men under året tänker vi oss, svarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.