Ulf Kamne (MP), kommunalråd Göteborg. Foto: SVT

Ulf Kamne (MP) kritisk till nya arenor i Göteborg

Publicerad

Kommunalrådet Ulf Kamne (MP) är kritisk mot Socialdemokraterna och Alliansens överenskommelse om arenorna i Göteborg. Han kallar idén för både ekonomiskt oansvarig och ogenomtänkt.

– Hela iden är att vi ska bygga en jättestor arena, säger Ulf Kamne (MP) och fortsätter:

– Den kommer kosta jättemycket pengar och vi hoppas att någon annan ska betala för den idén. 

Socialdemokraterna är nu överens med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna om att ersätta både Scandinavium och Lisebergshallen och på fredagen lades ett gemensamt yrkande in till kommunstyrelsen. Men kommnalrådet Ulf Kamne (MP) tycker det bästa med förslaget är att det läggs fram.

”Stor risk för skattebetalarna”

– Då kan vi få igång diskussionen och i bästa fall få fram svagheterna. Då kan vi kan avfärda förslaget och börja om i rätt ände, säger han till SVT Nyheter Väst.

Ulf Kamne menar att ett av problemen är finansieringen.

– Den ekonomiska modellen vi sett hittills är att man hoppas att framtida exploateringsintäkter ska täcka kostnaderna. De exploateringsintäkterna är jätteosäkra och det finns många frågetecken. Det innebär att skattebetalarna tar på sig en jättestor risk för att behöva betala hela investeringen.

Vill ha arena på en annan plats

För stadsutvecklingen är det också otaktiskt att bygga fler arenor inom evenemangsområdet menar Ulf Kamne. Där behövs istället fler bostäder, butiker och annat som får folk att röra sig i området även när det  inte är evenemang.

– Det är dumt att knö ihop allt på ett ställe. Det blir otrygga områden de dagar det inte är evenemang. 

Han vill hellre placera nya arenor i exempelvis Gamlestan eller i det framtida Gullbergvass för att skapa dragningskraft till de områdena.

– Det skulle också gör att man kan bygga ersättningsarenor innan man behöver plocka  bort till exempel Lisebergshallen, säger Ulf Kamne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer