Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolvaktmästaren Ulf Byström på Hvitfeldska gymnasiet vill ha sina privata färgglada kläder när han jobbar. Men ledningen delar inte hans åsikt. Foto: SVT

Skolvaktmästaren Ulf sa upp sig i protest – får inte ha Hawaiiskjorta på Hvitfeldska gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Helst vill skolvaktmästaren Ulf Byström ha Hawaiiskjorta, men andra färgglada kläder går också bra. Att han vägrat nya svarta arbetskläder på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg har lett till en disciplinpåföljd – och hot om uppsägning.

Nu har han själv sagt upp sig i protest.

Ulf Byström har jobbat över 20 år inom skolans värld. Först som lärare och sedan som vaktmästare. Förra året fattade ledningsgruppen beslut om att vaktmästare ska bära arbetskläder. Men Ulf har sedan dess vägrat att ta på sig den svarta uniformen – hans signum är personliga kläder.

– Jag har fått information om att jag brutit mot anställningsavtalet och har fått en disciplinpåföljd. I beslutet står det att jag arbetsvägrar, säger Ulf Byström.

”Viktigt symbolvärde”

Han har sedan dess fortsatt bära sina Hawaiiskjortor eller som denna dag när han har på sig en t-shirt med färger och trycket ”Girl power”.

Jonas Lundmark är skolområdeschef för bland annat Hvitfeldtska gymnasiet. Han vill inte ställa upp på en bandad intervju men svarar i ett mejl att alla vaktmästare på övriga skolor har arbetskläder och att det på inget sätt är kränkande för en person att visa att man arbetar som vaktmästare.

Han skriver också att ”vi anser att det är ett viktigt symbolvärde för vaktmästare att ha arbetskläder till exempel för elever och personal på skolan, när det kommer leveranser, hantverkare och andra besökare.”

Blir lärare igen

Eftersom Ulf Byström inte kunde tänka sig att bli uppsagd har han nu tagit saken i egna händer och sagt upp sig. Den 31 maj arbetar han sin sista dagen på Hvitfeldtska gymnasiet.

– Jag får väl bli lärare igen. Då får man i alla fall välja vilka kläder man vill ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.