I december för tio år sedan dog 24-årige Tommy Nilsson efter en överdos. De sista åren av hans liv kantades av droger och flera livshotande överdoser.
Innan Tommy dog på östra Sjukhuset i Göteborg hade han själv sökt upp socialtjänsten i Örgryte för att få hjälp. Och hans död uppmärksammades av att en enhetschef vid socialtjänsten i Örgryte åtalades och senare dömdes i både tingsrätten och hovrätten för tjänstefel för att fallet hanterades för långsamt. Trots att både läkare och anhöriga hade lämnat in orosanmälningar till socialtjänsten dog Tommy innan han kunde läggas in för tvångsvård.
Tvångsvård
När Uppdrag Granskning granskar svensk missbruksvård berättar de om en 26-årig man som dog i juli förra året efter en överdos heroin. Trots att sjukvården larmade om att hans liv var i fara och förordade tvångsvård ansåg socialtjänsten i Örgryte-Härlanda att 26-åringen inte var i tillräckligt dåligt skick för att få tvångsvård.
Och Tommy Nilssons pappa, Ulf Nilsson, är bedrövad. Han hade hoppats att domen efter hans sons död skulle göra att missbrukare lades in för tvångsvård i ett tidigare skede.
– Det kändes som att vara tillbaka för tio år sedan, säger Ulf Nilsson när han har sett Uppdrag Gransknings reportage.
– Jag hoppades naturligtvis att en sådan kraftig markering som en hovrättsdom är skulle innebära att fler studerade fallet och hellre lät ett LVM falla i onödan än att man chansar och ytterligare ett liv går till spillo.
”Tvekar inte”
Men enligt Elinor Bylund som är chef för individ- och familjeomsorgen i Örgryte-Härlanda har en annan bild av hur fall där det är aktuellt med tvångsvård hanteras.
– Om vi ser att det finns behov av tvångsvård så tvekar vi inte. Det är livsfarligt att missbruka och dödsfall inträffar i alla stadsdelar. Jag tror att Örgryte-Härlanda kanske har haft ögonen på sig lite extra när det nu inträffar igen, säger hon.
Fler dör av droger
Förra dog 589 personer i drogrelaterade dödsfall i Sverige. Jämfört med året innan är det en ökning med elva procent.
Och i fallet med 26-åringen som tas upp i Uppdrag Granskning utreds just nu av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som har i uppgift att ta reda på om socialtjänsten i Örgryte-Härlanda har gjort något fel.
IVO har granskat
Men Elinor Bylund tycker inte det går att dra för stora paralleller mellan Tommys död och det nya fallet.
– I båda fallen är unga personer med narkotikamissbruksproblem som går en tidig död till mötes, det är det som är likheterna. IVO har granskat det här ärendet fram till ungefär tre månader innan dödsfallet och då hade man inga synpunkter på handläggningen, säger hon.
Värt priset
För Ulf Nilsson pågår sorgearbetet fortfarande tio år efter sonens död och han tycker att socialtjänsten och sjukvården måste bli bättre på att fånga upp unga missbrukare tidigt.
– Det är klart att det är ett väldigt ingrepp i den enskilde människan integritet, men om alternativet är att människan dör eller skadar sig för livet tycker jag ändå att det ingreppet i den personliga integriteten är värt priset, säger Ulf Nilsson.