Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Fler kommuner borde ta vara på arbetskraften och inte se problem, säger Wiktor Öberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn. Foto: svt

Ulricehamn säger ja till att ta emot fler flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år gick Göteborgs stad ut till samtliga av Västra Götalands kommuner och bad om hjälp med att ta emot delar av stadens flyktingar.

– Vi har ett mål att Ulricehamn ska växa och vi ser positiva möjligheterna med att ta emot flyktingar, säger Wiktor Öberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn.

Enligt bosättningslagen ska alla kommuner hjälpa till att eftersträva en proportionell fördelning av flyktingmottagandet i Sverige. Ulricehamns kommun ska totalt ta emot 25 flyktingar nästa år – sex personer var bestämt sedan innan och ytterligare 19 personer har tillkommit efter att Göteborgs Stad bett om hjälp via ett öppet brev till kommunerna.

– Jag förstår att storstäder har svårare med boende till exempel, då kan vi mindre kommuner hjälpa till, säger Wiktor Öberg (M).

Har ni fått någon kritik angående detta?

– Gladeligen har vi inte fått någon kritik. Man ser nyttan och att vi kan hantera detta på ett bra sätt, säger Wiktor Öberg.

Staden vill växa

Ulricehamns kommun ser positivt på att ta emot fler flyktingar eftersom staden vill växa.

– Vi har 3500 bolag i Ulricehamn och i princip alla skriker efter mer arbetskraft, och då måste vi se till att vi får ett inflöde av ny arbetskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.