Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida Eliasson, undersköterska, leder Undersköterskeupproret i Mariestad, en av sex orter där manifestationer hölls under torsdagen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Undersköterskor i Mariestad kräver bättre villkor – ”Fått nog av dåliga arbetsvillkor”

Uppdaterad
Publicerad
I Mariestad och på sex andra ställen i landet genomförde idag undersköterskor en manifestation kallad Undersköterskeupproret för att uppmärksamma det de anser vara dåliga arbetsvillkor som drabbar patienterna.
– Jag har fått nog av dåliga arbetsvillkor och besparingar inom vården, säger undersköterskan Ida Eliasson, som ledde manifestationen i Mariestad.

I Mariestad samlade Undersköterskeupproret  ett 30-tal undersköterskor för en manifestation på torget. Upprorets krav är att staten tillskjuter mer pengar, så att bemanningen kan öka. De protesterande menar att undersköterskor har för lite tid för de människor de ska hjälpa.

Under torsdagen överlämnades också 14 500 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren, med krav på förbättrade arbetsvillkor.

Mer ansvar

Det handlar också om att undersköterskorna vill ha bättre arbetsuppgifter, mer delegerat ansvar.

– En del undersköterskor söker sig till landstingen, eftersom undersköterskorna får göra mer det vi är utbildare för där, säger Ida Eliasson.

Socialchef Karin Utbo i Mariestad menar att signalerna som når henne är mer varierande. En del menar att de hinner, andra inte. Hon menar också att många undersköterskor har lätt att vilja hjälpa till mer än vad det egentligen är beslutat att vårdtagaren ska få.

– Det är klart att det är ett väldigt tufft jobb. En undersköterska ska vara duktig på mycket, som omvårdnad, problemlösning och att skapa relationer, säger Karin Utbo.

Ingen brist i Mariestad

I Mariestad finns enligt socialchefen ingen akut undersköterskebrist. Här har arbetsgivaren jobbat med att öka antalet heltider. 2017 jobbade 54 procent av undersköterskorna i Mariestad heltid – nu är det 67 procent.

– Det har upplevts som positivt. Vi jobbar också med att minska sjukfrånvaron genom att se till att undersköterskor får rehabiliterande hjälp och att de tidigt kan komma tillbaka i arbete, säger Karin Utbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mariestad

Mer i ämnet