Marianne Bromberg undersköterska är en av de som protesterar mot försämrade arbetstider. Foto: Privat / TT

Undersköterskor rasar över sämre arbetsvillkor

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad vill förändra arbetstiderna för undersköterskor. Bland annat innebär det att nattpersonal ska korta sina pass, vilket i sin tur kommer leda till fler pass.

Marianne Bromberg har jobbat natt som undersköterska i 27 år, hon är en av flera som nu protesterar mot förslagen om ändrad arbetstid.

– Jag jobbar 10-timmarspass och om arbetstiden förkortas till åtta eller nio timmar så innebär det fler arbetspass för oss nattarbetare. Om vi ska göra fler arbetspass så innebär det mindre tid mellan passen för återhämtning, berättar hon.

På bara 24 timmar slöt 200 undersköterskor upp mot förslaget i ett upprop på sociala medier.

– Och de 200 personerna är bara på norra Hisingen, det här rör hela Göteborg stad och vi vill sprida informationen så att alla vet om vad det här innebär.

Undersköterskorna kommer lyfta förändringarna på stadsdelsnämndens öppna förmöte i kväll.

– Detta har redan införts på andra ställen och man vet att sjukskrivningarna ökade. Det finns redan en risk- och konsekvenskalkyl och ändå väljer arbetsgivaren att införa det här, säger Marianne Bromberg.

Fackförbund kritiska till förändring

Kommunal ställer sig kritiska till förändringarna.

– Arbetsgivaren vill påvisa att de gör det här av omtanke för personalen, men det är inte det det handlar om. Det är mycket mer krävande för nattpersonalen att vara vaken fler pass än att arbeta 10 timmar. Det är att vara vaken mellan klockan 02 till 05 som innebär en försämring av arbetsmiljön, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst.

Men det är inte bara nattpersonalen som drabbas.

– Förändringen innebär också att dag-och kvällspersonal får ändrade tider. Till exempel att kvällspersonal får arbeta längre eller börja tidigare.

Norra Hisingen är inte det enda område där förändringen är aktuell.

– Jag ser att det finns en trend i detta, och det har bubblat upp lite då och då. I Göteborg stad och Mölndal kommun diskuteras det och även på Orust har det varit aktuellt, säger Anna Skarsjö.

Stadsdelsförvaltningen: ”Inget är bestämt”

Direktiven om ändrade arbetstider kommer från Göteborgs stad men beslut om att införa förändringarna landar på stadsdelsförvaltningarna.

– Det finns inget beslutat utan det som pågår är en diskussion med facket för att se om vi når en överenskommelse. Det är sagt att beslutet ska fattas den sista mars men vi skyndar på detta, säger Sandra Hultén Johansson, tf sektorschef för äldreomsorgen, Norra Hisingen.

Var kommer förslaget i från?

– Det grundar sig i att alla ska ha rätt till heltid, för att nattpersonal ska kunna komma upp i heltid så behöver man förändra antal timmar. Skulle all nattpersonal vilja gå upp i heltid så blir det för mycket personal samtidigt, då är en lösning att man går från 10-timmarspass till nio till exempel.

Sandra Hultén Johansson säger att det pågår en bra diskussion med facket, även om de är kritiska.

– Vi lyssnar på våra medarbetare så klart och vi har en bra diskussion med facket. Det är som sagt inget beslutat än.

SVT Nyheter har sökt politiker i stadsdelsnämnden för en kommentar, men frågan har hänvisats vidare till förvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.