Foto: SVT

Undervattensfarkost på jungfrufärd i Gullmarsfjorden

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag ligger Sverige och Fiskebäckskil i absolut framkant vad gäller undersökningar av riktigt stora havsdjup. I dag sjösattes nämligen en rätt unik undervattensfarkost i vattnet utanför Lysekil.

– Det mest spännande är att vi kommer att komma in i hav där inga båtar kan gå, säger Anna Wåhlin professor oceanografi.

Drygt sju meter lång och knallorange. Den obemannade forskningsubåten Ran kommer förmodligen att vålla en del uppståndelse när hon dyker upp i vattnen utanför hemmahamnen i Fiskebäckskil. Som en av tre i sitt slag i världen kommer Ran att kunna samla in forskningsdata från havsdjup vi aldrig tidigare kommit åt.

– Vi kommer att få in mycket mera data från våra expeditioner. Främst haven som ligger under de flytande glaciärerna i Antarktis, där är det helt outforskat, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi.

Större uppdrag väntar

Under onsdagen rörde sig farkosten i vattnen mellan Lysekil och Fiskebäckskil . Här ska den under de närmaste dagarna undersöka hur trålningen påverkat Gullmarns botten, men betydligt större uppdrag väntar. Ran kommer att bli ett betydande verktyg för att vi ska kunna förstå hur haven påverkar klimatet.

– Ran kan hjälpa till så att vi får bättre koll på vattenståndshöjning och för att förstå processerna som pågår i Antarktis där glaciärerna smälter. Det är ju varmt havsvatten som kommer in och smälter dem, säger hon.

Ner till 3000 meter

Farkosten kallas AUV, Autonomous Underwater Vehicle och kommer att ge svenska forskare tillgång till data från stora djup över hela världen. Liknande farkoster finns sedan tidigare endast i Storbritannien och Australien. Ran kommer att kunna gå ner till 3000 meters djup för att samla in de data forskarna programmerar henne att göra.

– Vi kommer bland annat att kunna scanna havsis underifrån, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi och den som driver projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.