Gabriel hade inte ens fyllt 10 år när han kände att han var född i fel kropp. Något som var svårt för honom att bära. Det var först när Gabriel började gymnasiet och via elevhälsan kom i kontakt med Lundströmmottagningen som hans liv blev mera helt.
– Jag trodde inte att det var en grej, att det gick att göra något åt, säger Gabriel. Så jag pratade inte med någon om det. Jag kände det som om jag var galen och resten av världen är normal, säger Gabrel i en intervju med P4 Göteborg.
Åldersgränsen på Lundströmmottagningen har hittills varit 16 år, men från december startas ett barn och unga-team på mottagningen. Ulrika Bäckman är psykolog på mottagningen och ser att det finns ett behov.
– Oroliga lärare och personal från BUP ringer oss. Och föräldrar som har lyssnat på sina barn, säger Ulrika Bäckman, de undrar hur de ska kunna stödja sitt barn.
Enligt Ulrika Bäckman är det viktigt att möta unga tidigt, innan och under puberteten, då kroppen utvecklas. Och som transpersoner känner: åt helt fel håll. Hon tror att det kommer minska ohälsan i gruppen.
– Ja förhoppningsvis kan det minska utanförskapet.