Foto: TT

Arbetsförmedlingen: Rekordlåg arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Västra Götaland har nått en rekordlåg nivå. Statistiken bland unga arbetslösa överraskar – men för nyanlända är det fortfarande tufft på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten i Västra Götaland minskar snabbare än i både Stockholm- och Skånes län och siffran är nu nere på 6,7 procent, vilket är den lägsta siffran för september månad på åtta år.

Tittar man på arbetslösheten bland unga i länet var siffran i slutet av september nere på 10,1 procent, jämfört med 11,5 procent för ett år sedan.

– En siffra som överraskat särskilt och som vi måste titta närmare på är att antalet inskrivna unga kvinnliga arbetssökanden minskat med 19 procent sedan förra året, säger Eva Lindh Pernheim, marknadschef för Arbetsförmedlingen i Göteborg och Halland.

God konjunktur

Anledningen till att arbetslösheten minskar i länet är enligt Arbetsförmedlingen att den västsvenska industrin går på högvarv. 

– Konjunkturen är bra och tillväxten i vårt område god. Vi har flera investeringar i området, byggandet ökar, vi säljer mycket och det skapar mer service och mer jobb, säger Eva Lindh Pernheim från Arbetsförmedlingen.

Även arbetslösheten bland funktionshindrade har minskat med 11,4 procent sedan förra året.

– Det är glädjande att arbetsgivarna värdesätter den stora kompetensen som finns i gruppen funktionshindrade. Jag är stolt över att den siffran minskat så kraftigt, säger Eva Lindh Pernheim från Arbetsförmedlingen.

Tufft för nyanlända

Men arbetsmarknaden brottas även med en hel del problem. Många arbetsgivare har svårt att hitta den arbetskraft de söker och nyanlända har svårt att få arbete trots både god utbildning och tidigare erfarenhet.

Enligt Arbetsförmedlingen finns det två delar när det gäller nyanlända, dels att Arbetsförmedlingen ska hjälpa till att validera deras kompetens och dels att arbetsgivarna måste våga anställa nyanlända.

– Vi ser tecken på att arbetsgivare börjar få upp ögonen för de nyanländas kompetens, men det handlar om att de måste våga anställa. Men vi ser att det går mer åt det hållet, speciellt inom bristyrken, säger Eva Lindh Pernheim.

Arbetsmarknadsläget i siffror

6,7 procent var inskrivna som arbetslösa jämfört med 7,1 procent i september 2015.

10,1 procent av ungdomar (18-24 år) var inskrivna som arbetslösa jämfört med 11,5 procent i september 2015.

Antal inskrivna arbetslösa (16-64 år) uppgick till 53 950 jämfört med 56 650 personer i september 2015.

6 620 personer fick arbete jämfört med 7 160 personer i september 2015.

18 990 nya lediga platser anmäldes jämfört med 15 320 personer i september 2015.

730 personer varslades om uppsägning jämfört med 570 personer i september.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.