Clara Lundberg, Josef Aden och Amanda Hjälm är trion bakom festivalen. Foto: Tre små streck

Ungdomar bakom stor festival vid fängelset

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungdomar är hjärnorna bakom helgens stora musikfestival Allt é Lov(e) i Göteborg. Hela våren har de bokat artister, skrivit avtal och planerat med säkerheten.

– Det är ganska stressigt, roligt och samtidigt läskigt, säger Amanda Hjälm.

Tre små streck är namnet på trion med Amanda Hjälm, Josef Aden och Clara Lundberg. Tillsammans har de under våren planerat en av sommarens största musikfestivaler för ungdomar i Göteborg, med flera stora hiphop-akter.

– Hiphop är vårt stora intresse och många vi känner tycker om det, så det blev ett självklart val, säger Amanda Hjälm.

Sedan januari har de tre ungdomarna, med hjälpa av vuxna på Kålltorps fritidsgård, bokat artister, planerat säkerheten, skapat spelscheman och skrivit avtal. Hela idén med festivalen föddes efter att Kålltorps fritidsgård fick en stor summa pengar för sommarlovsaktivitet.

– Det var några ledare från fritidsgården som sa att de fått massa pengar och undrade om vi ville göra en festival.

”Lärt oss att pengar tar slut”

Parallellt med sista terminen på högstadiet har gruppen också hunnit styra upp sommarfestivalen vid Härlanda fängelse. Foto: Tre små streck

Pengarna kom från MUCF, myndigheten för ungdoms– och civilsamhällesfrågor, och festivalen fick en budget på mellan 200.000 till 250.000 kronor. En summa som lärde ungdomarna en del.

– Vi har lärt oss att pengar tar slut. Och att det är viktigt att budgetera ordentligt och ha plats för missöden. Budgeten har räckt, och vi har fått små bidrag från ungdomsrådet, men det är just pengarna som varit det svåraste att hantera.

Och just pengarna blev också en viktig faktor i valet av artister.

– Vi började först brainstorma fram alla artister vi tycker om. Sedan kollade vi vad de kostade att boka, och då fick vi plocka bort några dyra. Det var svårt att välja artister, men nu känns det väldigt bra, säger Amanda Hjälm.

Jireel och Aurelia Dey uppträder

Festivalen hålls på lördag 17 juni utanför kulturhuset Kåken vid Härlanda park i Göteborg. Den är gratis och vänder sig till unga mellan 13 och 25 år. På scenen syns artister som Jireel, Madi Banja och Aurelia Dey. Utöver livemusik kommer det finnas foodtrucks, café och aktiviteter på området.

Kände ni någon gång att det här kanske inte går?

– Nä, inte riktigt. Flera grejer har blivit fel, till exempel artister som ställt in. Men vi har fått lösa det. Det är småsaker i en stor helhet.

Faktum att en 15-åring och två 16-åringar planerat festivalen verkar mest varit positivt.

– Vi har löst det jättebra och haft möten med våra ledare minst en gång i veckan. Och många har tyckt att det är fett att vi är ungdomar som gör det, och det har skapat intresse för festivalen.

På festivalen uppträder bland annat Madi Banja, Jireel, Aurelia Dey, Huset och Ward. Foto: Tre små streck

Alkoholfri festival

Helgens fest är helt drog- och alkoholfri, och det kommer finnas både säkerhetsvakter och personal från MBU, Människan bakom uniformen, på plats för att garantera en trygg kväll.

– Vi kommer också ha blåsalkoholtest när man går in i entrén, om man druckit så får man inte komma in, säger Amanda Hjälm.

Tror ni det blir en festival igen nästa år?

– Jag hoppas det, men nu går vi ut 9:an och är egentligen för stora för Kålltorps fritidsgård, så det beror på om vi själva gör det. Men vi alla vill det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.