Bildens vänstra del visar butiksbyggnad med en stor skylt som har siffran 157. Det finns en parkering framför byggnaden. Den högra delen av bilden visar en ung person iklädd en vit t-shirt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När de norska gymnasieeleverna inte fick svar på sina frågor om klimatpåverkan och mänskliga rättigheter valde de att anmäla Lager 157. Foto: Privat/SVT

Ungdomarna anmälde klädföretaget från Gällstad – nu döms Lager 157: ”Ber om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

När de norska gymnasieeleverna inte fick svar på sina frågor om klimatpåverkan och mänskliga rättigheter valde de att anmäla Lager 157. Nu har norska motsvarigheten till Konsumentverket – Forbrukertilsynet, dömt klädjätten till 450 000 kronor i böter för att ha brutit mot öppenhetslagen.

– Fler borde ställa kritiska frågor om etiska dilemman till företag och organisationer, säger 17-åriga Andreas Aglen Alsos.

Det är första gången som ett företag döms för att ha brutit mot åpenhetsloven, eller öppenhetslagen som den heter på svenska, sedan Norge införde lagen i juli 2022.

– I det här fallet har vi tidigare gett individuell vägledning till bolaget om deras skyldigheter enligt insynslagen. Detta är inte en förutsättning för att kunna fatta ett beslut, men utifrån en samlad bedömning anser vi att det finns ett behov av att fatta ett beslut om överträdelseavgift i detta fall, säger Bente Øverli, tillförordnad generaldirektör Forbrukertilsynet i ett pressmeddelande.

Vill motivera andra

Utöver gymnasieeleverna har även miljöorganisationen Framtiden i våre händer anmält Lager 157 för brott mot öppenhetslagen.

– Med tanke på att företaget har en hel sida om öppenhetslagen på sin norska nätbutik så är det lite dubbelmoral. Det kan skriva om det på sin hemsida, men inte svara på våra frågor, säger Andreas Aglen Alsos från Trondheim som är en av de fyra gymnasieungdomarna som anmälde miljardföretaget för ett halvår sedan.

Han är positiv till de nya kraven på privata bolag som i nuläget saknas i Sverige.

– Det är ganska coolt att vara den första som skickat in ett klagomål som leder till dom. Jag hoppas att det motiverar andra att skicka in klagomål om de inte får svar på sådant de vill ha svar på, säger Andreas Aglen Alsos.

”Ett mänskligt fel”

Lager 157, som har sitt huvudkontor i Gällstad utanför Ulricehamn och har funnits i Norge sedan 2019, har överklagat beslutet.

– Vi anser att denna underlåtenhet inte är tillräcklig grund för böter och att avgiften i samtliga fall är oproportionerlig. Beslutet har därför överklagats till Marknadsrådet, och vi förväntar oss att det kommer att fastställas, skriver Lager 157:s Norgechef Johnny Hallgren i ett mejl till SVT.

Varför valde ni att inte svara på de norska gymnasieungdomarnas frågor?

– Det var ett misstag och ett mänskligt fel att frågan från studenterna inte fångades upp och besvarades i tid. Vi beklagar detta och ber om ursäkt, skriver Johnny Hallgren.

Vad innebär norska öppenhetslagen?

Öppenhetslagen, som trädde i kraft i Norge juli 2022, innebär att alla företag som omfattas av lagen måste svara på en begäran om information inom tre veckor.

Det innebär att vem som helst kan begära information om hur företag och organisationer hanterar negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter och arbetsvillkor.

Källa: Forbrukertilsynet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.