Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ungdomsledaren Alexandra Käll berätta om säkerhetsåtgärderna i klippet ovan. Foto: SVT

Ungdomsledaren: Vi har fått nazistklistermärken uppsatta

Uppdaterad
Publicerad

Vid en campingplats i Sjuhäradstrakten har det hållits ett sommarläger för HBTQ-ungdomar – på hemlig plats. Detta efter råd från kommunens säkerhetssamordnare.

– Det har hänt saker i världen och även i Sverige, och då kände vi att vi ville föregå det, säger ungdomsledaren Alexandra Käll som varit med på lägret.

Enligt Alexandra Käll som arbetar på kommunen har man särskilda förhållningsregler för vilka som får vara med på mötesplatserna för HBTQ-personer, både de som kommunen erbjuder under året men också till sommarlägret. Man får mejla och berätta om sig själv och därefter får man veta var mötet äger rum.

Även platsen för sommarlägret är noggrant utvald.

– Vi har pratat med säkerhetssamordnaren i kommunen och tittat på området, om det är stora gräsytor eller om det bara är buskar, där det är lätt att smyga sig på, säger Alexandra Käll.

Nazistklistermärke på dörren

Nyligen fick ett läger för transpersoner ställas in i Norrköping – efter hot om en planerad aktion och på mötesplatserna där Alexandra Käll arbetar har någon satt upp nazistklistermärken, berättar hon.

– De har varit viktigt för ungdomarna att platsen är säker. Många som kommer till oss blir väldigt utsatta på sina skolor, de är väldigt ensamma och det är mycket ohälsa, fortsätter hon.

Men finns det en hotbild just mot detta läger?

– Inte just nu, vi gör detta i förebyggande syfte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan – följ med på sommarlägret och hör Axo och Skye berätta om vad som oroar dem i samhällsklimatet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.