Magnus von der Luft, projektledare & arkeolog på utgrävningsplatsen på Sandarna, Göteborg. Foto: SVT

Unik utgrävning av Västsveriges mest kända stenåldersboplats

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår arkeologiska utgrävningar på Sandarna i Göteborg. Det är fråga om en välkänd stenåldersboplats där nya bostäder ska byggas, och då får arkeologerna sista chansen att undersöka platsen.

Det är stort område inte långt från gamla Älvsborgs fästning i Göteborg. Och i närheten ligger vagnhallarna i Majorna. En gång tillverkades fönsterdelar på Fixfabriken här, men nu ska hela rasket rivas för att snart ge utrymme till efterlängtade bostäder för göteborgarna.

På samma gång är det två arbetsplatser, stora maskiner hackar sönder de gamla fabriksbyggnaderna med ett ständigt dunkande. Samtidigt har ett tystare och mer eftertänksamt gäng sin arbetsplats inte långt ifrån de tunga maskinerna. Det är några arkeologer som får en sista chans att sätta spadarna, eller kanske de lite mindre verktygen som arkeologerna har, i jorden.

Liten del av stort område som undersöks

De har öppnat upp marken i ett 40 kvadratmeter stort område, börjat med att ta bort 2-3 meter av ytlagret och kommit ner till en boplats med resterna av en väl synlig eldstad i centrum. I anslutning till den platsen har arkeologerna redan gjort flera fynd.

– Den här hackan, är en av mina favoriter, säger Magnus von der Luft, projektledare & arkeolog.

– Den är visserligen inte hel, men det gör inte så mycket. Vi har gjort en åldersuppfattning i förhållande till det ytlager vi arbetar med och då visar det sig att den här modellen kanske är betydligt mycket  äldre än vad vi trott.

Magnus visar upp en halv hacka gjord av grönsten. Resten av ett runt hål visar var handtaget till hackan suttit.  Modellen kanske är 2000 år äldre vad man tidigare trott, men det får man avgöra senare när man får resultaten av kol14-metoden på prover man skickar in.

Mängder av fynd under 100 år

Det handlar bland annat om fynd av yxor, pilspetsar, knivar. Mycket av flinta, men inte allt. Det här var den tidens boplats för jakt och vardag för stenåldersmänniskorna som levde här med början för cirka 10 000 år sedan när den tjocka inlandsisen drog sig tillbaka.

– Här är en annan typ av yxa, som kallas för Sandarna-yxa. Mycket för att den påträffades här under 30-talets grävningar. Den här är väldigt fint håleggad, skålad egg för att kunna gröpa ur, till exempel  i jorden för att få upp rötter eller kanske för att holka ur virke, säger Magnus von der Luft, projektledare & arkeolog.

Varför tror du den platsen har varit så populär?

– När havet har varit kanske 15-20 meter högre upp än nu, så var den här delen av Göteborg en uppsprucken skärgård, lite som södra skärgården ser ut idag, just här har du haft flera sund som har lett ut mot Hisingen, ner mot Mölndalshållet eller bort mot Marklandsgatan.

-Så det har legat väldigt strategiskt, säger Magnus von der Luft.

Grus fungerade som skyddslager

Sedan över 100 år tillbaka och tiotalet utgrävningar totalt har man hittat 1200 föremål, väl skyddade under ett tjockt lager grus. Under tre månader, april-juni, görs nu de kanske sista fynden på länge.

– När jag kommer att se tillbaka på ett avslutat yrkesliv, så tror jag den här utgrävningen kommer att sticka ut som en av de bästa utgrävningar jag gjort, säger Magnus von der Luft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.