Susanné Wallner, utvecklingsstrateg på Mariestads kommun, menar att kommunen måste ligga steget före. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Unik vätgasmack invigd i Mariestad

Publicerad

I Mariestad invigdes världens första solcellsdrivna vätgasmack under tisdagen. Här produceras bränslet med solel – men frågan är vilka som ska tanka, utöver kommunen?

– Det är förstås inte så många just nu, men vi är en test- och demonstrationsplats och vill föregå med gott exempel, säger Susanné Wallner till SVT Nyheter Väst.

Invigningen förrättades av kommunalrådet Johan Abrahamsson tillsammans med tioåriga Matilda Bengtsson. Johan Abrahamsson klippte av en elkabel.

Det här lär Mariestads kommun vara först i världen med, att öppna en så kallad ”off-grid” soldriven vätgastankstation. Off-grid kallas det när något fungerar helt fristående från det vanliga elnätet.

Från när och fjärran

– Det har blivit en fantastisk genomslagskraft på den här satsningen, som uppmärksammas från när och fjärran. Det hade vi aldrig trott, säger Susanné Wallner, utvecklingsstrateg på Mariestads kommun.

Det unika är att vätgasen produceras på plats i Mariestad med hjälp av el från solceller.  Av vatten och el skapar anläggningen vätgas för vätgasdrivna bilar. Syrgas blir en restproukt.

Mariestads kommun har åtta vätgasbilar som används av hemtjänsten. Egentligen är det elbilar. Men batterierna är bytta mot en vätgastank och en bränslecell som gör om vätgasen till elektricitet som driver bilens motor. Vätgasen har då fungerat som en så kallad energibärare.

Entusiasterna menar att det är så här bilar kommer att drivas och tankas i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.