Varg utanför Borås fångad på unik film

Publicerad

En varg har i fullt dagsljus fångats på bild på en skogsväg utanför Borås. Varg har tidigare skymtats i trakten, men det är ovanligt med bildbevis.

En varg som nosande kommer fram till ett fällt rådjur fångades på film i Äspered i helgen. Det var Conny Karlsson och hans son Jens som med hjälp av en uppsatt viltkamera lyckades med bedriften.

– Det blev en överraskning när vi fick se vargen, vi blev väldigt förvånade, säger Conny Karlsson.

Fångades på bild

Både han och sonen har i stora delar av sina liv varit jägare, Conny sedan 1960-talet, men har aldrig sett en varg i trakten och aldrig fångat någon på bild. Det var först när de hade tagit ner kameran som de såg att en varg hade varit framme vid rådjuret.

– Det var rena turen egentligen och det kändes roligt naturligtvis. Nu har vi med bildbevis bekräftat att det finns varg här, säger Conny Karlsson.

De två jägarna satte upp kameran i torsdags efter att en granne hade ringt om att ett fällt rådjur låg på en skogsväg som hon hade ridit förbi. Conny Karlsson var nästan helt säker på att det handlade om ett lodjur som hade dödat rådjuret och ville fånga lodjuret på bild.  

– Avlivningssättet var lodjur till nästan hundra procent, den hade bitit i halsen. Hela struphuvudet var krossat. Den här vargen hade troligtvis bara haft vägarna förbi. Han rörde inte rådjuret, säger han.

Misstänkte lodjur

Conny och Jens Karlsson var flera gånger framme vid rådjuret för att se om lodjuret hade kommit tillbaka, som lodjur brukar göra när de fällt något, men så blev det inte. Istället var det under lördag natt som vargen fastnade på film.

– Jag blev jätteförvånad, ser jag rätt? Det trodde jag inte. Vi misstänkte lodjur, men det är spännande att vi fick en varg på film, säger Jens Karlsson.

Det var en speciell upplevelse både för far och son.

– Det känns jätteroligt att vi fick den här upplevelsen ihop, säger Jens Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer