Terence Cross på Lerums kommun upptäckte den falska sköterskan genom en felstavning. Foto: SVT

Tjänsteman i Lerums kommun avslöjade falsk sjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens Uppdrag granskning avslöjar personer som på olika sätt har lurat till sig jobb inom vården. En av dem har sökt hundratals jobb, senast i Lerums kommun. En uppmärksam tjänsteman avslöjade honom.

Mannen som tidigare utgett sig för att vara sjuksköterska avslöjades när han sökte en tjänst som socionom på Lerums kommun. Hans examensintyg påstods komma från ett universitet i Storbritannien. Men den amerikanska stavningen på ordet ”honor” avslöjade honom.  

Terence Cross på Lerums kommun upptäckte den falska sköterskan genom en felstavning. Foto: SVT

– Om det är någonting som en engelsman inte gör är det att stava på amerikanska, det förekommer inte, säger Terence Cross, ursprungligen från Storbritannien och nu enhetschef på Lerums Kommun till Uppdrag gransknings reporter, Karin Mattisson.  

Sökte jobb med falska intyg 

Redan 2016 kunde Uppdrag granskning avslöja att den falska sjuksköterskan hade fejkat sina utbildningsdokument från Röda Korset i Schweiz. Han blev senare av med sin sjuksköterskelegitimation och polisanmäldes av Socialstyrelsen. Trots det fortsatte han söka jobb i nästan två års tid, som läkare och sjuksköterska på Sahlgrenska och socionom i Lerums kommun.

–  Det som är betydligt allvarligare, är att han också uppgav att han var sjuksköterska, säger Terence Cross.  

Det var inget som han tittade närmare på, då utbildningen inte var ett krav för att arbeta som socionom.  

Universitetet bekräftade misstanken  

Direkt efter att Terence Cross tagit del av mannens examensintyg ringde han upp universitet i Storbritannien som bekräftade att intyget var falskt. Därefter polisanmälde Cross händelsen. 

För ett år sedan dömdes mannen till ett års fängelse för sex olika urkundsförfalskningar. Mannen nekar till brott.

– Detta skadar förtroendet för universiteten, för vården och förtroendet för människor med utländsk examen, vilket är mycket sorgligt, säger Terence Cross.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.