Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ubåten Nordkaparen i Göteborg stängs med omedelbar verkan efter att radio aktiv strålning uppmätts, som kan innebära risker för allmänheten. Foto: Maritiman pressbild

Upplevelsemuseum i Göteborg stängs efter radioaktivt fynd

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten stänger Maritimans populära museiubåt Nordkaparen i Göteborg, detta efter att man funnit radioaktiva ämnen ombord på utbåten.
– Vi stängde ubåten så fort vi fick informationen, säger Ulrika Karlsson, vd Maritiman.

Hör Anna Murawjöff, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, berätta om hur allvarligt fyndet är i klippet ovan.

Det var vid en inspektion den 25 augusti i år som Strålsäkerhetsmyndigheten gjorde upptäckten om radioaktivitet på ubåten där Maritima bedriver museiverksamhet. Museiubåten får inte längre ta emot besökare eller personal, står det i beslutet.

”Risker för allmänheten”

Orsaken är att Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterat att det förekommer joniserande strålning både på jagaren Småland och ubåten Nordkaparen som kan resultera i risker för allmänheten.

”Att befinna sig i en sådan strålmiljö som observerats på u-båten Nordkaparen kan medföra risk för exponering både av allmänhet och personal”, står det i förbudet från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Självlysande tejpbitar

Maritimans Vd, Ulrika Karlsson vill inte medverka i en inspelad intervju  men säger till SVT Nyheter Väst:

– Det är tejpbitar med efterlysande färg i sig som användes för att personalen ska kunna orientera sig i mörkret som strålningen lokaliserats till.

I nuläget har Maritiman inte behövt göra några åtgärder kring personalen och enligt Ulrika Karlsson finns det ingen oro.

Kräver sanering

Myndigheten vill nu att museet identifierar och kartlägger samtliga radioaktiva ämnen på ubåten HMS Nordkaparen, sanerar bort radioaktiva ämnen på ubåten samt säkerställer att saneringen gett effekt. Åtgärderna ska redovisas till myndigheten senaste 31 december 2023 och förbudet gäller till dess att myndigheten tagit ställning till åtgärderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer