Foto: SVT

Uppseendeväckande isfenomen i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Ett häftigt isfenomen i Bäveån i Uddevalla väcker uppmärksamhet. Runda isformationer som kallas tallriksis har bildats i ån och fascinerar många.

Det har bildats så kallad tallriksis i Bäveån i Uddevalla. Ett fenomen som sticker ut i vinterns ganska gråa verklighet. Små ”tallrikar” guppar nu runt i ån, det var Bohusläningen först med att uppmärksamma.

– Det sker i små vattendrag där vattnet strömmar och det blir en issörja. I virvlarna där när det klumpar sig blir det som att isen drejas, klumparna ligger och skaver mot varandra. Då formas fina symmetriska tallrikar, berättar Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

Foto: SVT

Hon tycker att det är ett roligt fenomen som är värt att spana lite efter.

– Det är bara att gratulera till de som har sett det här, det är verkligen kul. Det är många som aldrig har sett formationerna, men är man ute och spanar lite kan man få syn på tallriksisen.

Hur ovanligt är det här?

– Vi brukar få in information om det åtminstone någon gång per år, så det är inte helt ovanligt, men det behöver vara ordentligt med minusgrader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.