Uppskjutet cellprov fick stora konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Ett utlovat cellprovsbesök blev uppskjutet flera månader. När Julia Wiel Fridén till slut fick en tid på Angereds närsjukhus hade hon stora cellförändringar.

Det var i slutet av 2016 som Julia Wiel Fridén fick veta att hon hade små cellförändringar, enligt dåvarande rutiner, blev hon hemskickad och skulle kallas ett år senare.

Men när december kom året efter kom ingen kallelse och Julia Wiel Fridén fick själv kontakta Angereds närsjukhus.

– Jag ringde men det fanns ingen tid sa de, säger Julia Wiel Fridén.

Fick tid efter fem månader

Hon ringde på eget bevåg i januari och mars men fick ingen tid förrän nu i maj.

– Då fick jag beskedet om att det skett en omfattande tillväxt runt livmoderhalstappen. Om de måste ta bort det som är cellförändrat kommer jag troligtvis inte kunna få barn, säger Julia Wiel Fridén.

Oron är stor

Hon vet ännu inte om det handlar om godartade eller elakartade cellförändringar. Och oron är stor över framtiden.

– Det är väldigt smärtsamt. Vill man bära barn, och har möjligheten till det, så vill jag få den vård som gör att jag kan genomföra det. I detta fallet tycker jag att det handlar om en felaktig bortprioritering, säger Julia Wiel Fridén.

Nya riktlinjer

Under den här perioden ändrades riktlinjerna till sjukhusen på hur patienter med cellförändringar bör pririteras. Troligtvis har det lett till att Julia Wiel Fridén inte längre var prioriterad och därför inte heller kallad. Men på Angereds Närsjukhus är de självkritiska.

– Jag tycker att det finns anledning att titta på det här fallet specifikt för att se om vi har brustit på något sätt eller om det är en följd av de nya rutinerna. Det måste i så fall fångas upp, säger Niclas Oscarsson som är verksamhetschef för opererande specialiteter vid Angereds Närsjukhus.

”Kommer aldrig få veta”

Det handlar i ditt fall bara om månader ändå, tror du verkligen att det hade gjort så stor skillnad om du hade kommit i december?

– Det är ju det jag aldrig kommer få veta. Det kanske det inte hade men jag hade hellre kommit i december. Då hade det förmodligen inte blivit så här mycket men det kan jag omöjligt veta eftersom jag inte fick gå på min tid som jag hade blivit lovad, säger Julia Wiel Fridén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.