Thomas Fuxborg. Foto: TT/Polisen

Utgav sig för att vara poliser – rånade äldre

Uppdaterad
Publicerad

Män som utgav sig vara poliser har under lördagen rånat två kvinnor närmare hundra år gamla i Göteborg. Kvinnorna bestals på smycken och flera tusen kronor.

Polisen i region Väst uppger att minst två män vid två separata tillfällen har utgivit sig vara poliser.

De båda utsatta kvinnorna, boende på olika adresser i Göteborg, uppger att de har blivit uppringda av någon som sagt sig vara från polisen. Under samtalets gång ringer det på deras dörr och där står en man som också säger att han är polis och är där för att säkra tillhörigheter, bankkort och smycken.

– Vi misstänker att det handlar om två män som kommer i en bil och ställer sig utanför bostaden, den ena ringer och när de har fått kontakt går den andra mannen fram till bostaden och knackar på, berättar polisregion västs presstalesperson Thomas Fuxborg.

Inga misstänkta

Den ena kvinnan ska ha blivit utsatt vid 16-tiden och saknar 15 000 kronor på sitt konto. Den andra kvinnan har blivit av med smycken, kontokort samt kod och 5 000 kronor saknas på hennes konto. Hon blev uppringd runt klockan 02 på natten.

Polisen har inga misstänkta än men har, då brotten skedde inne i bostaden, upprättat anmälningar om grov stöld, föregivande av allmän ställning och bedrägeri. Thomas Fuxborg menar att det inte är första gången liknande brott sker men då riktade de sig mot polsktalande göteborgare.

– Ett tag hade vi polsktalande personer som ringde upp polsktalande kvinnor och män och uppgav sig vara poliser, detta skedde på flera platser i landet.

Skadar förtroendet

Thomas Fuxborg menar att detta kan skada förtroendet hos polisen och vill trycka på att polisen aldrig skulle jobba på detta viset.

– Varken polisen eller någon annan myndighet skulle någonsin ringa på och ”säkra värdesaker”, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.