Utlandsbolag gör vinst på funktionshindrade

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skattepengar som är tänkta att ge funktionshindrade ett bättre liv hamnar utomlands. Utländska riskkapitalbolag har fått upp ögonen för de säkra inkomsterna i assistans-branschen. Och riktigt rik blir man om man säljer sitt vinstrika asstistansbolag.

Hon  sitter så nära fikabordet hon kan komma med sin rullstol. Kaffet måste hon dricka med sugrör, glaset är för tungt för hennes armar och händer. Linda har en CP-skada. Och hon har sina funderingar kring reformen som ger henne möjlighet att trots allt leva någon som kan kallas liv.

– Det har blivit snett nånstans, för de som behöver personlig assistans blir av med sin assistans. För någonstans har den här reformen blivit för dyr. Man undrar ju varför den har blivit för dyr.

Assistansbolagens miljonvinster

Linda är längst ner i näringskedjan i en bransch som ger många bolag miljonvinster. Hon är också längst ner i näringskedjan i det bolag som sköter hennes personliga assistans – Frösunda.

Hundratals skattemiljoner

När Linda en gång valde vilket bolag som skulle administrera den assistansersättning hennes funktionshinder ger henne rätt till, då hette företaget Argolis. Göteborgsbaserade Argolis var moderbolag till Marks Assistans, med säte i Skene. Båda bolagen hade samma grundare, och samma ägare. Marks/Argolis var mycket framgångsrika. På tre år, 2006-2008, strömmade mer än 750 miljoner kronor in i företagen – skattepengar avsedda att betala för funktionshindrades personliga assistans. Bolagens fyra ägare tar under samma tre år, 2006-2008, ut en aktieutdelning på drygt 32 miljoner kronor.

Frösunda är en storkoncern med verksamhet inom många områden i hela Sverige. I slutänden ägs Frösunda av det brittiska riskkapitalbolaget HG Capital. 2008 köpte Frösunda Marks Assistans och Argolis.

– Vi var helt enkelt lite svagare i det geografiska området när det gäller personlig assistans. Därför köpte vi Marks/Argolis, berättar Göran Fredriksson, före detta vd i Frösunda.

Försälning blev klippet

Försäljningen blir det stora klippet för de Marks/Argolis fyra ägare. En koll hos Skatteverket visar att två av ägarna deklarerade ett överskott av sina privata kapital på 46 miljoner kronor försäljningsåret 2008. De andra två ägarna får ännu mer över: drygt 72 miljoner kronor vardera.

– Det rimmar ju lite illa att man ska göra vinster på människors hjälpbehov, tycker CP-skadade och rullstolsburna Linda.

Marks/Argolis grundare, Christer Pettersson, sitter också i rullstol – det var därför han gav sig in i assistans-branschen berättar han. Alla miljoner han tjänat på sina företag vill Christer Pettersson inte kommentera. Att hans rikedom är uppbyggd av skattemedel är inte heller något han vill diskutera närmare.

– Det kan väl inte jag hjälpa att branschen är uppbyggd på skattepengar, säger han.

Assistanspengar till annat

Marks Assistans och Argolis har nu slagits samman och bytt namn till Frösunda LSS Väst. Också under sina nya ägare har bolagen gått mycket bra och gjort stora vinster – vinster som gått in i den stora koncernen Frösunda, och in i andra verksamheter än personlig assistans.

– Det är viktigt med vinst. Det är bra att ha när man vill utöka verksamheten. Vi har till exempel gett oss in i daglig verksamhet, lite äldreomsorg och skola. Då måste man ha vinstpengar, förklarar förre vd:n Göran Fredriksson. Och så vill ägarna ha sin del.

Någon aktieutdelning får dock inte ägarna i Frösunda. I den riskkapitalbolagsägda koncernen räknar man med att förtjänsten i stället kommer, inte om, utan när företaget säljs. Linda, som sitter så nära fikabordet hon kan komma i sin rullstol, funderar:

– Det är lätt att man tappas bort kan jag känna, som en liten människa i det här stora havet bland alla fiskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assistansbolagens miljonvinster

Mer i ämnet