Sverige kommer delta i militärövningen på grund av solidaritetsförklaringeni EU. Foto: TT

Utländsk militär passerar Västsverige

Publicerad

Snart börjar den största Nato-övningen i Norge sedan kalla kriget. Men redan nu passerar utländska militära förband genom Västsverige.

Över 40 000 soldater från 30 olika länder kommer snart påbörja den stora militärövningen Trident Juncture i Norge. Från Sverige kommer 2200 soldater, officerare och sjömän att delta, på grund av solidaritetsförklaringen.

Flera militärfordon till helgen

Men även om övningen inte börjar förrän den 25 oktober, så pågår det redan nu militära transporter genom landet från flera deltagarländer.

– Transporterna passerar under en längre tid men nu på fredag och i helgen kommer en puckel med fler militärkolonner. Vi vill gärna att man tar det lugnt i trafiken och man bör inte köra om eller bryta kolonnerna, berättar Agne Gustafsson, stabschef i militärregion Väst.

De militära kolonner som passerar Sverige är från Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Frankrike och USA.

Trafikstörningar på väg 26 och 41

I varje kolonn är det mellan 10 till 15 fordon, både lastbilar och så kallade upplastade stridsfordon.

– Det är tunga fordon som kör lite saktare, vilket kan leda till trafikstörningar på väg 41 och väg 26 i Västra Götaland, därefter kör de vidare genom Värmland till Norge.

Kommer själva övningen påverka regionen?

– Nej, den kommer genomföras i Norge, det enda skulle vara om det märks i svenska luftrummet.

Efter övningen kommer transporterna främst ske via järnväg och till sjöss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer