Det var under en övning vid Vänern i mars förra året som två plan var nära att krocka. Foto: TT/Arkivbild.

Jas-plan nära att krocka under övning vid Vänern

Publicerad

Två Jas-flygplan var nära att kollidera vid en övning över Vänern. Tidsbrist ledde till att riskfaktorer inte uppmärksammades före flygningen. Det slår nu Statens haverikommission fast i ny rapport.

Det var 16 mars ifjol som tre Jas-39 Gripen-plan från Skaraborgs flygflottilj övade över Vänern. Flygningen var en stridsövning med två flygplan mot ett annat. När de båda jaktflygplanen manövrerade mot målflygplanet tappade de den visuella kontakten med varandra. Detta ledde till en nära passage mellan flygplanen.

Den statliga myndigheten Statens haverikommission har nu utrett tillbudet.

”Pressad arbetssituation”

Enligt rapporten så har relevanta riskfaktorer inte uppmärksammades före flygningen. Detta på grund av tidsbrist vid planeringen av flygningen:

”På systemnivå var en bidragande orsak till tidsbristen vid förberedelserna av flygningen den pressade arbetssituationen på flottiljen där en hög ambition att bedriva verksamheten inte matchades av tillräckliga resurser.”

Försvarsmakten har också utrett händelsen. Även där anges tidsbristen som en orsak till tillbudet. Försvarsmaktens utredningen har dessutom rekommenderat att det genomförs en analys av hur stridsflygdivisionerna ska kunna frigöra mer tid för planering, genomförande och utvärdering av flygpass.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om stridspiloternas arbetsmiljö där de bland annat varit missnöjda med lönerna i branschen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför stridspiloten ”Björn” tagit tjänstledigt för studier. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.