Åklagare Robert Beckhard rubricerar händelsen som mord. Foto: SVT

Utredning av HVB-mord avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av fallet där en 14-årig flicka dödade 17-åriga Duniyo på ett HVB-hem i Trollhättan avslutades idag. Åklagaren menar att det står helt klart vad som hände och menar att flickan gjort sig skyldig till mord. Men eftersom hon är under 15 år kan hon varken åtalas eller dömas.

Det var i november som 17-åriga Duniyo knivskars till döds av en 14-årig flicka inne på det HVB-hem där de båda bodde.
Upprinnelsen var ett bråk om en mobiltelefon som hade gått sönder. 14-åringen fick tag i en kniv och högg Duniyo upprepade gånger.

Flickans ålder oklar

Under utredningens gång har uppgifter kommit om att flickan egentligen var över 15 år när mordet begicks och att hon alltså skulle vara straffmyndig.
I ett mail till SVT Nyheter Väst skriver åklagare Robert Beckard att dessa uppgifter inte har gått att bekräfta och att flickan därför inte kan åtalas eller dömas för brottet.
Han skriver också att han rubricerar händelsen som mord.

Hoppas fortfarande på bevistalan

Flickans juridiska ombud, Tommy Nilsson hade under måndagseftermiddagen inte tagit del av åklagarens beslut. Han säger dock att han fortfarande hoppas på en så kallad bevistalan, en förhandling i domstol där en domare tar ställning till en minderårigs skuld utan att döma ut ett straff.

För att få igenom en sådan måste en begäran komma in från Socialstyrelsen, en socialnämnd eller barnets vårdnadshavare och någon sådan har inte kommit i det här fallet.

– Det finns ingen bortre tidsgräns för det, säger Tommy Nilsson. Jag hoppas fortfarande på att en begäran skall komma in, det hade betytt mycket för flickans framtid.

Den 14-åriga flickan är omhändertagen av sociala myndigheter och befinner sig på hemlig ort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer