Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kraschen! Förra sommaren skedde en flygplanskrasch i Vårgårda. Statens haverikommission slår nu fast att orsaken till olyckan var att piloten missbedömde startsträckan. Foto: Joakim Unosson

Utredningen klar: Därför störtade planet ner i trädtopparna i Vårgårda

Publicerad

Den 8 juli förra året fick en privatflygning i Vårgårda ett abrupt slut.

Statens haverikommission slår nu fast att det inte var något fel på planet, i stället menar man att piloten räknat fel på den nödvändiga startsträckan.

Flygplanet steg inte som det skulle och det hela slutade med att planet kraschade in i en skogsdunge där det fick stopp bland träden omkring två meter över marken.

Ombord på planet fanns piloten och fyra passagerare. Alla klarade sig oskadda men flygplanet fick betydande skador och cirka 100 liter flygbränsle läckte ut på platsen.

Startsträckan var för kort för en säker start

Utredningen från Statens haverikommission som publicerades på onsdagen slår fast att orsaken till kraschen var att piloten missbedömde startsträckan. I rapporten står det också att piloten förlitade sig på sina egna bedömningar utan att göra en prestandauträkning utifrån flyghandboken.

Inget pekar på att något tekniskt fel eller onormal funktion hos flygplanet har bidragit till olyckan.

Pilotens flygcertifikat blev kort efter kraschen indraget, vilket överklagades till förvaltningsrätten som avslog överklagan. Polisen startade också en utredning gällande vårdslöshet i flygtrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.