Saga Nordstrand-Öberg hjälpte till att släppa ut hundratals ålyngel vid Lökebergs kil. Foto: SVT

Utsättning av hundratusentals ålyngel i Bohuslän

Publicerad

På torsdagen släpptes 200 000 ålyngel ut vid tolv platser i Bohuslän, allt som ett led i att förstärka en hotad art. Först ut blev utsättningen vid Lökebergs kil i Kungälv där Saga Nordstrand-Öberg fick hjälpa till med att få ålynglen i sitt rätta element.

Det är tionde året i rad som ålyngel sätts ut för att förstärka den hotade ålarten. Ynglen kommer från England, men blir nog snabbt svenska för att kanske någon gång i framtiden bli kubaner, eller västindier, om de tar sig till Sargassohavet nordost om Kuba.

– Det känns riktigt härligt att få sätta ut dom här, säger Niclas Åberg, projektledare 8-fjordar. Man känner ju att det gör nytta för det är en hotad art. De är pigga och vi tror att kanske 20-30 procent kommer att klara sig.

Utsättning på flera platser

De yngel som sätts ut av 8-fjordar ingår i programmet Krafttag ål som genomförs i samverkan mellan vattenkraftföretagen och Havs- och vattenmyndigheten. Under torsdagseftermiddagen sattes ålyngel ut även vid Myggenäs hamn på Tjörn och på Rossö på Orust. 

Ålen

Ålen har en komplicerad livscykel – den fortplantar sig och föds i Sargassohavet, men lever en stor del av sitt liv i svenska vattendrag bland annat. Men de senaste femtio åren har invandringen av ålyngel minskat kraftigt. Ålen är idag akut hotad och påverkas av fiske, vattenkraft, utdikning, klimateffekter och miljögifter.

Källa: Energiforsk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.