Vaccinationssamordnare Kristine Rygge Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brist på vaccin begränsar vaccinering inom hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Äldre som har hemtjänst och som inte fått sin första dos får vänta på vaccinering mot covid-19. Anledningen är brist på vaccin från Pfizer och att Västra Götlandsregionen prioriterar att de som redan fått en första dos ska kunna få sin andra innan det är för sent.

Under måndagen meddelade Västra Götalandsregionen att de som är 70 år och äldre och utan hemtjänst, i den så kallade fas 2, kan behöva vänta längre på grund av minskade leverenser av vaccin från Pfizer.

Men vaccinbristen får nu också helt andra konsekvenser. Nu får även äldre som har hemtjänst, och som finns med i fas 1, vänta på vaccinering. På flera vårdcentraler i regionen innebär det ett stopp av av första dosen inom hemtjänsten. 

Anledningen är att man vill prioritera de inom fas 1 som redan fått en första vaccindos. Regionen har beslutat att vaccindoserna från Pfizer ska tas med fyra veckors mellanrum för att ge ett fullgott skydd mot Covid-19.

– Vi har kapacitet för att vaccinera betydligt fler än vi gör just nu. Men som det ser ut nu så kan det dröja flera veckor till innan vi har vaccin som vårdcentralerna kan beställa. De få doser som vi får de närmaste tre veckorna kommer att behöva användas för att bli klara med fas ett, säger Kristine Rygge, till regionens tidning VGR-fokus.

Vaccin från Moderna

För drygt en vecka sedan började vaccinet från Moderna levereras till ett fåtal vårdcentraler i Västra Götalandsregionen. Den här veckan kommer ca 15 av 200 vårdcentraler att få det vaccinet. Men det kommer inte räcka för att täcka behovet inom fas 1.

Regionens plan har hela tiden varit att de personer i fas 2, 70 år och äldre, skulle kunna ta sin första dos vaccin i mitten av februari. Men så blir det inte.

– Som det ser ut nu så kan det dröja flera veckor till innan vi har vaccin som vårdcentralerna kan beställa. De få doser som vi får de närmaste tre veckorna kommer att behöva användas för att bli klara med fas ett, sa vaccinationssamordnare Kristine Rygge till VGR Fokus.

Västra Götalands prioriteringsordning

Västra Götalandsregionen kommer följa den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Det innebär:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst
  • Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer som omfattas av första punkten
  • Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst

Källa: VGR-fokus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.