Foto: SVT/arkivmaterial

Vad sätter julen i julmusiken?

Uppdaterad
Publicerad

Julmusik kan låta nästan hur som helst, så länge den är glad, enligt Alf Björnberg som professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vad är utmärkande för julmusik?

– Idag skulle jag säga att det är svårt att hitta något som är utmärkande för julmusik i allmänhet eftersom vi har så väldigt stor spridning. Vi har traditionella julsånger så som engelska christmas carols, vi har gammal swingbaserad amerikansk schlager med Frank Sinatra och Tony Bennett, och julmusik i vilken nyare popstil som helst. Det kan vara reggae och syntpop och så vidare.

Men om det kan låta nästan hur som helst hur vet man då att det är julmusik man hör?

– Det vet man för det är det som spelas i butikerna vid jul. Ofta är det vokalmusik och att texten har julanknytning är ju en väldigt tydlig signal om att det handlar om julmusik.

– Sedan finns det också instrumentalmusik som på olika sätt förknippas med julen och ibland på lite mer slumpmässigt sätt. Som Franz Schuberts militärmarsch, som ju ursprungligen inte har någon speciell koppling till julen men som för de flesta svenskar har en väldigt tydlig julanknytning eftersom den uppträder i Disneys jul-tv-program.

Kan julmusik låta precis hur som helst?

– I stort sätt hur som helst. Jag tror att det är viktigt att det finns ett positivt anslag. Musik som uppfattas som påtagligt tragisk är svårare att förknippa med julen, men mer specifikt än så tror jag är svårt att säga. Julmusik blir julmusik genom hur den används och hur människor efterhand kommer att associera det med jul och det som julen står för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.