Kollage. Fr.v: Liseberg, blixtnedslag fångat på film samt Skara domkyrka. Foto: SVT/Isabell Ehnlund/TT

Väderkaos: Blixten slog ned vid Skara domkyrka: ”Tjöt oavbrutet”

Uppdaterad
Publicerad

Regn och blixtnedslag har fört med sig problem i Västsverige. I Skara tjöt kyrkklockor oavbrutet i en timme och Liseberg fick stänga av åkattraktioner på grund av åskan. 

– Det är bara början, säger Tony Engdahl, inre befäl på räddningstjänsten Mellersta Skaraborg, vid 20-tiden om ovädret i Skaraborg.

Kraftigt oväder har orsakat översvämningar, blixtlarm och problem med elektroniken på flera håll i Västra Götaland.

I Skara slog blixten ner i anslutning till domkyrkan vilket fick kyrkklockorna att ringa oavbrutet i över en timme, enligt vittnen. Vaktmästaren Anders Johansson berättar att blixtnedslaget slog ut elektroniken i kyrkan, vilket orsakade ringningen.  

– Det tjöt i hela kyrkan, säger han och fortsätter: 

– Vi vet inte vad som är helt och vad som är sönderslaget ännu, säger han.

”Strömdipp” på Liseberg

I Göteborg fick Liseberg stänga ner attraktioner ett tag på grund av en strömdipp som orsakades av åskan. Stoppet påbörjades vid 17-tiden och varade i 45 minuter.  

– När vi får strömdippar stänger vi ner våra attraktioner för att inte riskera strömavbrott, säger Peter Johansson, parkchef på Liseberg.

Blixtnedslag på film

Blixtovädret fångades bland annat på film av Isabell Ehnlund, från Malung, när hon och pojkvännen färdades på E45 i höjd med Lödöse.

– Vi bara kolla på varandra och sa bara wow. Det var häftigt, men lite läskigt eftersom det var så nära, säger hon.

Se när blixten fångades på film vid E45 under kvällen i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.