Vägglössen invaderade – tvingas nu agera bete

Uppdaterad
Publicerad

Oinbjudna gäster så som vägglöss blir allt vanligare i våra hem. Vanligast är det fortfarande att man råkar få med lössen hem från semestern. ”Stina” råkade ut för de otrevliga gästerna.

De är små, suger blod och lämnar en främmande lukt. Vägglöss, alltså. De kan sätta sig på människor för att suga blod. Vilket resulterar i att det kliar. Och det krävs sanering för att bli av med dem hemma. En som drabbats är ”Stina” som vi kallar henne. Hon letar just nu efter nytt boende och vill inte bli igenkänd på grund av omständigheterna. För drygt en månad sedan förstod hon att hon hade vägglöss hemma.

– Jag blev chockad och kunde inte tro att det var sant, säger hon.

För tillfället tvingas hon bo och leva i en lägenhet under sanering. Soffan har hon kastat ut, sängen är inplastad och alla textilier i lägenheten förvarar hon i plastpåsar i köket.

Sparat lössen till försäkringsbolaget

I en burk har Stina sparat några av lössen för att i framtiden kunna visa försäkringsbolaget. Några löss i lägenheten har hon inte sett på några dagar, efter att ett saneringsföretag varit där. Problemet är att hon behöver bo kvar i lägenheten för att kunna locka fram lössen om natten. Det normala sättet att bekämpa vägglöss är att lägga ut ett kiselpreparat i puderform. Lössen går sedan i pudret som efter en tid tar död på dem.

– Vägglössen kan sitta i sängen, bakom tavlor och i väggkontakter. Man måste locka fram dem för att kunna döda dem, säger Håkan Rystrand på Anticimex Göteborg.

I länkarna nedan finner du tips på hur du kan undvika att få med vägglöss hem efter en resa.

Fakta: vägglöss

En vuxen vägglus är cirka 4–5 millimeter lång. Den har en bred,oval och tillplattad kropp.

Dess kropps övre yta är täckt med kortgyllengult hår, varför den kan se randig ut. En tom vägglus ärnästan genomskinlig medan en vägglus som har sugit blod är ljustgul eller brun. Tecken på vägglusangrepp är blodfläckar påsängkläderna och en distinkt, söt och främmande lukt.

Källa:Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.