Polisen uppmanar den som ser personer eller bilar längs motorvägen att ringa dem och rapportera istället för att stanna. Foto: SVT

Vägpirater tillbaka utmed E6

Uppdaterad
Publicerad

Vägpirater längs E6 lurar bilister att de råkat ut för en olycka, den som stannar riskerar att krävas på pengar. Nu uppmanar polisen till försiktighet.

Polisen varnar återigen för vägpirater som verkar vara tillbaka utmed E6. I torsdags fick polisen bötfälla en bilist som stannat på motorvägen utanför Strömstad.

– Vi fick samtal om att de försökt stoppa bilister. Vi åkte dit och gav dem en bot för att de stannat på motorvägen men de kunde åka vidare i bilen så den var det inget fel på, säger Lena Fändrik, inre befäl på polisen i Strömstad.

Erbjuder smycken

Vägpirater har de senaste åren varit vanligt förekommande och ett oangenämt vårtecken. Ofta står bilarna vid  på- och avfarter utmed motorvägen och låtsas antingen ha fel på bilen eller har något att sälja. Inte sällen är de hotfulla och kräver betalning. Enligt Håkan Johansson, stationschef på polisen i Fyrbodal, finns egentligen två olika scenarion: Antingen försöker de få bilister att stanna längs vägen eller så försöker de lura folk att betala för deras bensin vid bensinstationer.

– Som tack vill de lämna över ett guldhalsband eller någonting, men jag undrar vem som tror att de kan köpa guldhalsband ute på vägen och tro att den gjort ett bra köp, säger Håkan Johansson.

Vid fallet på bensinstationen försökte de istället erbjuda falska pengar.

– Men killen som fick dem såg direkt att det var falska sedlar så han ringde polisen. Då passade de på att sticka, säger han.

Runt om i länet

Enligt Nyheter STO så har piraterna nyligen även synts i Stenungsund, Tjörn och Munkedal.

– För det första ska man tänka till innan man själv stannar utmed motorvägen eftersom man kan bli påkörd. Sedan måste man göra en egen analys om vem det är som vinkar, säger Lena Fändrik.

Håkan Johansson tycker att man ska signaliera till den som stannat vid vägen att man ska ringa polisen. Om det faktiskt har skett en olycka så får den nödställda hjälp och är det vägpirater blir de ofta bortskrämda.

– De allra flesta hinner sticka innan vi får dit en polisbil, men det går ändå aldrig att binda dem till ett sådant brott. Vi kan på vår höjd kolla om de har rätt att vistas i landet, säger Håkan Johansson.

Hon anser att det är bättre att i första hand är bäst att ringa polisen om det är nöd. 

– För det här kommer öka nu under våren och sommaren, säger Lena Fändrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer